Унгария скъса дипломатическите си отношения с Холандия, след като холандският

...
Унгария скъса дипломатическите си отношения с Холандия, след като холандският
Коментари Харесай

Унгария прекрати дипломатически отношения с Холандия на ниво посланик

Унгария скъса дипломатическите си връзки с Холандия, откакто холандският дипломат подлага на критика остро в свое изявление държавното управление в Будапеща.

Министърът на външните работи Петер Сиярто разгласи на изключителна конференция, че унгарският дипломат в Холандия е бил свикан в родинта си за съвещания. Тази стъпка съставлява разкъсване на връзките на послническото равнище, въпреки че ще има връзки в по-ниските елементи на дипломатическата подчиненост, споделя Сиярто, представен от Budapest Business Journal.

Причината за това е изявление, обещано от приключващия мандата си холандски дипломат Хаюс Хелтема пред сп. 168 Ora, в което той съпоставя унгарските управляващи с терористите от Барселона.

" Имаме една група, чиито членове губят от глобализацията и затова се обръщат към екстремизма и фанатичната набожност, тъй като те им дават възприятие за сигурност. Създават си врагове на същия принцип, по който работи и унгарското държавно управление ". Хелтема разказва възгледите за света на Будапеща като " типичен марксистки " и че в Унгария " всичко е черно и бяло ".

Той споделя още, че в днешна Унгария царува надълбоко разделяне без междинно пространство сред крайни позиции и това е достигнало и в политиката. " В Холандия постоянно търсим компромис, даже той да е дребен. В ръководещата ни коалиция имаме 4-5 партии, тъй че всеки е направил някакви отстъпки. Може месеци наред да преговаряме, само че най-после реализираме компромис. Тук, обаче, има единствено позиции " за " и " срещу ", ти си с някого или срещу някого. Това е типичен марксистки светоглед. "

" Като посланик аз постоянно диря пътя към компромис, а не с кого да се сбия. Тук всеки непрестанно търси зложелател. Което е обвързвано с историческия опит на хората - привикнали са да не се съгласяват с властта, в която има единствено врагове. "

По отношение на твърдата позиция на Будапеща, че не приема мигранти и бежанци, посланикът споделят: " Първо би трябвало да се направи разграничаване сред бежанци и стопански мигранти. Но държавното управление тук приема всички за мигранти и никого - за емигрант. Кампанията им (срещу миграцията) сработва по неуместен метод, тъй като в случай че заплахата е надалеч, тя наподобява доста по-голяма ".

В изявлението си Хелтема визира и тематиката за родения в Унгария вложител Джордж Сорос, който е в тежък спор с държавното управление, въпреки че министър председателят Виктор Орбан е негов някогашен стипендиант. " Джордж Сорос може да бъде подложен на критика за доста неща, задоволително е да се се сетим за спекулативните му финансови транзакции. В същото време, той заслужава почитание поради гигантските суми, които е вложил в демокрацията и игзраждането на гражданско общество. По тази причина необикновено интензивните и нападателни офанзиви на унгарското държавно управление против него, са, меко казано, странни в очите на всеки чужденец ".

По отношение на самодейността на Орбан " Да спрем Брюксел ", посланикът споделя: " Не може избрани страни да печелят от парите на Европейски Съюз, само че да не оказват помощ в битката с провокациите. За френския и за останалите посланици, " Да спрем Брюксел " е нещо необичайно, тъй като атакува организация, основана, с цел да помогне на вашата страна и на други като нея. () Това е евтина агитация и множеството унгарци го знаят ".

Вчера Сиярто реагира на изявлението, като съобщи, че посланикът не е добре пристигнал в министерството и че се надява бързо да си иде. В петък той сподели, че думите на дипломата " наскърбяват достолепието и суверенитета на Унгария ". Унгарският краткотраен шарже д`афер ще стачкува в холандското външно министерство поради думите на посланика в понеделник и ще изисква обществено пояснение.

Холандският външен министър Берт Кундерс се дистанцира от мненията на Хелтема. " Разбира се, че по никакъв метод не можем да кажем, че унгарското държавно управление употребява същите способи, каквито и терористите ", сподели той, представен от Dutch News, и разгласи, че ще изиска среща с унгарския си сътрудник в идните дни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР