Унгария може да не успее да изпълни надеждно задачите, свързани

...
Унгария може да не успее да изпълни надеждно задачите, свързани
Коментари Харесай

Европарламентът се усъмни в годността на Унгария да ръководи ЕС

Унгария може да не успее да извърши " надеждно " дилемите, свързани с ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, заради " умишлените и систематични старания " на държавното управление да подкопае главните полезности. 

Това се споделя в резолюция на Европейския парламент, която бе призната с 442 гласа " за ", 144 " срещу " и 33 " въздържал се ". Макар да няма наложителна мощ, тя беше импортирана взаимно от Европейската национална партия (ЕНП), Групата на социалистите и демократите, " Обнови Европа ", Зелените и Левите. В текста се показват голям брой опасения по отношение на положението на демокрацията в Унгария, в това число неналичието на бистрота, неприятното ръководство на средствата от Европейски Съюз, манипулираните публични поръчки, измамите, корупцията, споровете на ползи и продължаващото потребление на изключителни укази след пандемията COVID-19.

Унгария би трябвало да поеме шестмесечното председателство през втората половина на 2024 година след промяната на Испания и Белгия. Позицията не носи изпълнителни пълномощия, само че разрешава на определената страна да дефинира дневния ред, да провежда срещи, да управлява договарянията, да изготвя компромисни текстове и да провежда гласувания по законодателни досиета.

Членовете на Европейския парламент показаха подозрение дали Будапеща, която е подложена на надзор поради оттегляне от демокрацията и нарушавания на правилата на правовата страна, може да поеме толкоз високи отговорности.

Европейският парламент " слага под въпрос по какъв начин Унгария ще може да извърши тази задача през 2024 година предвид на неспазването от нейна страна на правото на Европейски Съюз и полезностите, залегнали в член 2, както и на правилото на лоялното съдействие " , се споделя в решението.

Въпреки рецензиите към държавното управление на министър-председателя Виктор Орбан, в текста не се приканва за безапелационна анулация на плануваното председателство на Унгария на Съвета на Европейски Съюз. Правните специалисти повдигнаха въпроса дали Европейският парламент може да се намесва в прерогатив, който е в ръцете на страните членки. 

" Не мисля, че Европейският съюз е предизборният екип на господин Орбан, ние му позволихме да го прави през последните 13 години, тъй че стига толкоз ", съобщи Софи инт Велд, холандски евродепутат, съавтор на текста.

Юдит Варга, министър на правораздаването на Унгария, отхвърли апелите за отсрочване и съобщи, че нейното държавно управление няма да се поддаде на напън.

" Членовете на Екологичен потенциал непрекъснато нападат свободните избори в Унгария и не одобряват резултата, който унгарците в името на демокрацията избират като държавно управление. Те не зачитат върховенството на закона, тъй като тук Европейският парламент няма никаква роля " , съобщи Варга във вторник.

Миналата година Парламентът одобри необвързваща резолюция, в която разгласи, че Унгария към този момент не е изцяло функционираща народна власт и вместо това би трябвало да се смята за " хибриден режим на изборна автокрация " .

Понастоящем Европейската комисия стопира близо 28 милиарда евро от фондовете на Европейски Съюз за Унгария заради нерешени проблеми, свързани с върховенството на закона, сходни на тези, повдигнати от членовете на Екологичен потенциал в четвъртък.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР