Унгария е поискала Европейската комисия да започне производство за нарушение

...
Унгария е поискала Европейската комисия да започне производство за нарушение
Коментари Харесай

Унгария иска ЕК да ни накаже за таксите за руски газ

Унгария е поискала Европейската комисия да стартира произвеждане за нарушаване против България поради наложените от страната ни такси за транспорт на съветски газ, съобщи Ройтерс.

Съобщението направи във фейсбук министърът по европейските въпроси на страната Янош Бока. От Комисията потвърдиха за Клуб Z, че са получили писмо от Будапеща с такова искане. Предстои разглеждането му от отрасловите генерални дирекции.

България наложи през октомври директна такса от 10 евро на мегаватчас, като по този метод разгневи Унгария и Сърбия.

Унгария получава множеството от съветския газ по тръба от Туркменистан от юг. Според Будапеща таксата ще заплаши сигурността на доставките и за нея, и за Белград.

Докато западноевропейските страни последователно се отхвърлят от съветския газ, Унгария, която няма изход на море, получава минимум по 4,5 милиарда кубика от Русия годишно съгласно дълготраен контракт, подписан през 2021 година Газът идва най-вече през България и Сърбия.

По думите на Янош Бока страната му счита, че наложената такса опонира на разпоредбите на Европейски Съюз за вътрешния пазар, митническия съюз и общата комерсиална политика. Министърът е изпратил до Европейска комисия писмо с искане за пускане на произвеждане за нарушаване против България. Той упорства Комисията да изиска от страната ни да анулира облагането, преди процедурата да е завършила. Ако Брюксел не предприеме дейности, Будапеща ще се обърне към Съда на Европейски Съюз преди края на годината, предизвестява Блока.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР