Унгария е изнудвана. Това каза министър-председателят на Унгария Виктор Орбан

...
Унгария е изнудвана. Това каза министър-председателят на Унгария Виктор Орбан
Коментари Харесай

Виктор Орбан за помощта за Украйна: Унгария е изнудвана

Унгария е изнудвана. Това сподели министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в навечерието на срещата на върха на Европейския съюз в изявление за френското списание Le Point.

Пред изданието той удостовери решението на Будапеща да блокира отпущането на 50 милиарда евро за Украйна. Унгария е подготвена да бъде част от постигането на задоволително решение, само че желае да бъде непокътната опцията всяка година да взима решение дали желае да продължи да предава или не средства на Киев.

Орбан отхвърли обвиняванията, че е изнудва останалите страни от Европейски Съюз с ветото си. По думите му даването на 50 милиарда евро на Украйна за интервала до края на 2027 година може да сътвори у жителите усещането, че гласът им няма значение.

Решението за нова финансова помощ от Европейски Съюз за Украйна в действителност трябваше да бъде взето на срещата на върха през декември 2023 година.

Орбан предотврати решението с несъгласие.

Припомняме, че водачите на Европейски Съюз реализираха единодушие да стартират договаряния за участие с Украйна, само че не можаха да се спогодят за пакет от 50 милиарда евро финансова помощ за Киев заради съпротивата на Унгария.

„ Все още имаме малко време, Украйна няма да остане без пари през идващите няколко седмици “, сподели холандският министър председател Марк Рюте пред кореспонденти, напускайки договарянията. „ Уверен съм, че можем да реализираме договорка при започване на идната година. Мислим за края на януари. “

Още тогава Орбан съобщи, че Украйна не би трябвало да получава толкоз огромни суми пари от бюджета на Европейски Съюз, защото не е част от блока. Други водачи увериха Киев, че ще насочат помощта за Украйна отвън бюджета на Европейски Съюз, в случай че Будапеща продължи блокадата си.

Източник: Le Point,   Превод: SafeNews

Още вести четете в секция Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР