Унгария блокира 18 милиарда финансова помощ за Украйна, които Брюксел

...
Унгария блокира 18 милиарда финансова помощ за Украйна, които Брюксел
Коментари Харесай

Унгария блокира финансовата помощ за Украйна в опит да спаси еврофондовете си

Унгария блокира 18 милиарда финансова помощ за Украйна, които Брюксел даде обещание да даде на страната през идната година. Блокадата на Будапеща е в отговор на предлагането на Европейската комисия да бъдат замразени 7,5 милиарда евро от кохезионните фондове на страната.

Окончателното решение и по двата въпроса към момента следва, то би трябвало да бъде взето от финансовите министри на страните от Европейски Съюз.

Финансовите министри на страните от Европейски Съюз трябваше в едно и също съвещание да одобрят пакет от закони за даване на 18 милиарда евро помощ на Украйна за 2023 година и да решат дали одобряват предлагането на Европейската комисия за заледяване на седем и половина милиарда евро за Унгария, поради проблеми с върховенството на закона. До дефинитивно решение и по двете значими тематики не се стигна.

Будапеща авансово разгласи, че ще блокира помощта за Украйна.

В опит да реализират единогласие финансовите финистри желаеха от Еврокомисията нова оценка за осъществяване на изискванията от страна на Унгария, които обвързват върховенството на закона с даването на средствата от еврофондовете.

" Жалко е, че през днешния ден не можахме да вземем решение за толкоз нужната финансова помощ за Украйна. Отговорна за това, че не можахме да изразим своята взаимност във финансово отношение, е Унгария. В момента се води война, в която се пазят и нашите европейски полезности и ползи. Украйна не би трябвало за загуби тази война и се нуждае от нашата финансова помощ. Трябва допустимо най-бързо да реализираме съглашение, тъй че нужните и подкрепени от останалите 26 страни средства да бъдат предоставени ", съобщи Кристиян Линднер - министър на финансите на Германия.

Финансовите министри би трябвало да вземат решение за прекъсването на фондовете за Унгария до 19 декември.

Министрите ще прегледат въпроса още веднъж дружно с пакета от финансова помощ за Украйна. Еврокомисията към този момент мисли и вид Б за Киев, ако Будапеща продължава да блокира решението.

" Ще осигурим парите по един или различен метод ", даде обещание заместник-председателят на Еврокомисия Валдис Домбровскис.

Целта е средствата за Украйна да се заемат от финансовите пазари и още от януари страната да стартира да получава по мириард и половина от Брюксел, с цел да покрива съществени финансови потребности.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР