Умряла риба в язовир „Пчелина“ и по река Струма под

...
Умряла риба в язовир „Пчелина“ и по река Струма под
Коментари Харесай

Страшна гледка в яз."Пчелина" и река Струма СНИМКИ

Умряла риба в язовир „ Пчелина “ и по река Струма под язовирната стена е видяна от жители, които са алармирали на „ зеления телефон “ и в Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник.

Сигнал е подаден и в община Перник. Активисти на ЦРОО са алармирали за казуса със замърсяване на язовира и реката преди седмица, само че отговор не последвал. Според природозащитниците е открита умряла бабушка и каракуда в язовир „ Лобош”, както и по река Струма.

„ Засега в язовира ситуацията е относително задоволително откъм умряла риба, само че ще забележим какво ще се случи идващите дни… както нееднократно сме казвали, “Господ да пази бент. „ Лобош”. Река Струма бе унищожена за следващ път “, алармират от ЦРОО.

От Регионална инспекция за опазване на околната среда през вчерашния ден екоинспектори взаимно с специалисти от Басейнова дирекция „ Западнобеломорски регион “ – Благоевград и Изпълнителна организация по риболовство и аквакултури – Перник, бранш Благоевград, направиха взаимна инспекция по сигнал, постъпил на „ зеления телефон “ в региона на село Жабляно, община Земен.

Експертите направиха оглед на язовир „ Пчелина “ до гр. Земен. Констатирано беше, че Водноелектрическа централа „ Пчелина “ не работи от началото на месец септември 2019 година, в това число и все още на инспекцията.

Във водното огледало, преливника и бързооттока на бент. „ Пчелина “ беше открито съществуване на екземпляри на умряла риба. Оттичащата се вода през преливника повлича умрялата риба по течението на река Струма, в това число и под моста на реката в с. Жабляно, община Земен.

Служители от Отдела за деяние при спешни обстановки (ОДАС) към Изпълнителна агенция по околна среда са направили измервания на полеви индикатори на място на повърхностна вода и дълбочинна проба по индикатори Ph, разперен О2, % на кислорода и електропроводимост.

Всички индикатори са в границите на допустимите правила, оповестиха от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Перник.

Днес съгласно мониторинговата стратегия на Изпълнителна агенция по околна среда ще се извърши ново пробовземане от водите на язовир „ Пчелина “ и река Струма при село Жабляно, община Земен. Резултатите от последващия лабораторен разбор ще бъдат оповестени.



Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР