Умножаващите се и ескалиращи кризи поставят все по-голям натиск върху

...
Умножаващите се и ескалиращи кризи поставят все по-голям натиск върху
Коментари Харесай

Психичното здраве трябва да се поддържа като универсално човешко право

Умножаващите се и ескалиращи рецесии слагат все по-голям напън върху психологичното здраве на хората и наличните услуги, с цел да ги поддържат. Все повече хора страдат от продължаващите последствия от COVID-19, увеличението на изключителните обстановки, свързани с климата, и продължаващите последствия от спорове и разселване в доста райони. Междувременно стигмата и дискриминирането против хората с психологични болести и психосоциални увреждания не престават в нашите учебни заведения, работни места и общности.

С към един милиард души – един на всеки осем от нас – живеещи с психологично заболяване и непрекъсната история на незадоволително вложение в услуги за психологично здраве, пропастта сред нуждата и съществуването на качествени грижи и поддръжка може да се чака да се разшири в допълнение. Това ще има предвидими последствия за здравето, щастието и благополучието на милиони хора.

COVID-19 разкри уязвимости в системите за психологично здраве по целия свят, като изостри съществуващите проблеми и разкри нови. В Чили, както и в доста страни, вредите от пандемията върху психологичното здраве са обилни. Изолацията, несигурността и разстройствата в ежедневния живот се отразиха върху обособените хора и общностите, наблягайки смисъла на устойчивите системи за поддръжка.

Като се има поради всичко, което се случи през този век, би трябвало да променим метода, по който мислим и действаме във връзка с психологичното здраве, с цел да го подобрим към по-добро. Трябва да променим настройките си, тъй че психологичното здраве да бъде приоритет като неразделна част от нашето здраве и благоденствие, както и като главно човешко право и значим фактор за публичното здраве, общественото благоденствие и устойчивото развиване.

Трябва да подобрим даването на услуги за психологично здраве, тъй че цялостният набор от потребности за психологично здраве да бъде посрещнат посредством основана в общността мрежа от налични, налични и качествени услуги и поддръжка.

Световната здравна организация (СЗО) работи един до друг с страните, с цел да реализира това. Специалната самодейност на СЗО за психологично здраве е добър образец за това по какъв начин увеличението на потенциала на равнище първично опазване на здравето може да усъвършенства достъпа до услуги за хората, които имат най-голяма потребност от тях. От 2019 година Специалната самодейност за психологично здраве разшири достъпа до локални услуги за психологично здраве, където преди нямаше такива, до 40 милиона души в девет участващи страни.

Въпреки че здравният бранш има какво да способства, той не може да направи това самичък. Както беше разисквано от министри на Глобалната среща на върха за психологичното здраве, проведена от държавното управление на Аржентина по-рано този месец, трансформирането на грижите за психологичното здраве изисква метод на цялото държавно управление и цялото общество към поощряване, отбрана и грижи за психологичното здраве.

Трябва също по този начин да променим средата, която въздейства върху психологичното здраве, по способи, които понижават рисковете и укрепват защитните фактори, тъй че всеки, без значение кой е, да има идентична опция да процъфтява и да доближи най-високото постижимо равнище на психологично здраве и благоденствие.

В Чили държавното управление пое предизвикването, че никой в никакъв случай повече не би трябвало да бъде самичък, изправен пред своите психологични потребности. За да реализира тази цел, тактиката „ Construyendo Salud Mental “ (Изграждане на психологично здраве) укрепва водачеството в психологичното здраве във всички браншове, усъвършенства даването на услуги, усъвършенства поддръжката при незабавни случаи и укрепва данните, доказателствата и проучванията в тази област. Решаващ фактор е консолидираното на услугите за психологично здраве в първичната здравна помощ и публичните центрове, което разрешава повсеместен метод дружно със обществените услуги на общинско равнище.

Също по този начин има за цел да предотврати самоубийството, което е главен проблем за публичното здраве, като се има поради огромното задължение измежду младежите по света, като самоубийството в този момент е втората водеща причина за гибел измежду 15 до 24-годишните.

Амбициозните тактики за отбрана и възстановяване на психологичното здраве изискват нови равнища на политическо водачество и ангажираност и доста по-силно систематизиране на запаси в опазването на здравето и други браншове. Както се вижда в Чили, да вземем за пример, дълготрайното внимание и ангажираност към публичното психологично здраве може да генерира действителни и обилни изгоди с течение на времето.

Но към момента има прекалено много страни, в които би трябвало да се направи повече, с цел да се обезпечат на хората подобаващите и качествени грижи, от които се нуждаят.

Докато отбелязахме Световния ден на психологичното здраве предходната седмица, който беше концентриран върху поддържането на психологичното здраве като човешко право, значимо е да си напомним какъв брой доста хора към момента са подложени на насила, малтретиране и занемаряване в услугите за психологично здраве и им е отказано право да имат думата при тяхното лекуване.

Ние имаме групова отговорност да подсигуряваме, че лекуването и услугите за психологично здраве зачитат човешките права на хората и поддържат тяхното възобновяване. За да подкрепи страните в това, СЗО и Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида преди малко стартираха трансформиращи нови насоки за психологичното здраве, правата на индивида и законодателството, което поддържа страните да подсигуряват, че техните закони и политики за психологично здраве са в сходство с интернационалните стандарти за правата на индивида.

Призоваваме хората и общностите да признаят психологичното здраве като универсално човешко право за възстановяване на знанията, повишение на осведомеността и стимулиране на дейности, които предизвикват и пазят психологичното здраве на всеки, и държавните управления да подхващат стъпките, нужни за реализиране на най-високото постижимо равнище на психологично здраве, налично за всички.

Възгледите, изразени в тази публикация, са лични на създателя и не отразяват безусловно публицистичната позиция на Al Jazeera.

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР