Умните устройства, свързани с интернет, от лаптопи и мобилни приложения

...
Умните устройства, свързани с интернет, от лаптопи и мобилни приложения
Коментари Харесай

ЕК с нови правила за киберсигурността при свързаните устройства


Умните устройства, свързани с интернет, от преносими компютри и мобилни приложения до хладилници, би трябвало да могат да правят оценка рисковете, свързани с тяхната киберсигурност и да ги отстраняват, съгласно нови проектоправила на Европейски Съюз, препоръчани през днешния ден от Европейската комисия, заяви Европейска комисия, представена от новинарските организации.

По силата на оферти от Европейска комисия Закон за киберустойчивост фирмите са застрашени от санкции до 15 милиона евро, или до 2,5 на 100 от световния си оборот, в случай че не спазят условията и не покачат киберсигурността, осведоми Българска телеграфна агенция.

Според калкулации на Еврокомисията фирмите могат да спестят до 290 милиарда евро годишно от загуби, породени от кибер офанзиви и произшествия, а цената за използването на съответните ограничения не би надвишила 20 милиарда евро.

" Новият закон ще сложи отговорността там, където и е мястото - при тези, които пускат продуктите на пазара ", съобщи еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Според еврокомисаря по вътрешния пазар Тиери Бретон безчет устройства са уязвими за хакерски офанзиви. " Компютри, телефони, домашен уреди, виртуални асистенти, коли, играчки, стотици милиони свързани устройства могат да бъдат евентуална " врата " за хакерски атаки ", уточни той.

По силата на новите правила производителите ще имат пет години, с цел да вземат нужните ограничения и да отстранят вероятните пробиви в сигурността на устройствата. При засечена хакерска атака те ще би трябвало да уведомят до 24 часа европейската организация за киберсигурност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР