Умират ли Запада и либералния световен ред, пише Сет Францман

...
Умират ли Запада и либералния световен ред, пише Сет Францман
Коментари Харесай

Йерусалим поуст: Умират ли Запада и либералния световен ред

Умират ли Запада и демократичния международен ред , написа Сет Францман за " Йерусалим поуст ". Форумът в Родос събира водачи и специалисти , които за разискват на международния ред, тридесет години след рухването на Берлинската стена .

Форумът е проведен към три области от сериозно значение в международен мащаб: Устойчиво икономическо развитие; Глобална архитектура и световна (гео)политика; Дигитализиран живот, етични стандарти и възобновление на положителните маниери.

Въпросът за днешния световен ред , в това число зачитането на полезности като правата на индивида и свободата на словото , както и разговора и международния мир , е главен проблем за водачите от Азия, Африка и Запада, само че по какъв начин да реализират общи цели не е ясно .

Форумът " Диалогът на цивилизациите " в Родос сплотява водачи в политиката, бизнеса и други области от 2003 година Тази година акцентът е полемика за Африка с акцент върху сигурността и други въпроси от президента на Нигер Махамду Исуфу.

Исуфу се стреми към по-големи световни задължения към страни към Сахел , земя в Африка, която отделя Северна Африка от Централна Африка. Има закани за екстремизъм, световни терористични групи и деградация на околната среда.

" Упадъкът на Запада не е въпрос на прогнозиране, той е реалност ", изяснява Вячеслав Никонов, ръководител на комисията по обучение на Държавната дума в Москва на съвещание на Форума на Родос в петък.

Коментарите му пристигнаха в средата на полемика за това дали последните дейности на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп усилват неустойчивостта в международен мащаб.

Въпреки че някои от обсъжданите въпроси наподобяват по-общи, в сравнение с съответни , като несъгласия по отношение на цивилизационните страни и националните страни и нуждата от съдействие, те засягат основен въпрос през днешния ден.

Когато страни като Турция подхващат едностранни офанзиви против Сири я, американският президент Доналд Тръмп наподобява внезапно обръща тил на години американската политика , може да се стигне до по-широк спор .

Групи като ДАЕШ се молят за такава неустойчивост и заплашват света . Все по-мощните районни страни си проправят път, защото Съединени американски щати към този момент не се преглеждат като съдия на примирието и мира.

След Студената война имаше религия, че е стартират по-либерален либерален развой , който отстранява закостенелите тоталитарни режими .

Но излиза наяве, че като цяло светът не става по-демократичен . Дори обществените медии, които сякаш обезпечават по-голяма съгласуваност, не значи, че светът има повече естетика, показват оратори на форума.

" Всички помним, когато Франсис Фукуяма написа в края на Студената война, " това е краят на историята ", напомня Али Аслан, публицист и водещ. " Но през днешния ден светът е цялостен с горещи точки ", добавя той.

Мартин Шулц, някогашен президент на Европейския парламент , съобщи, че държание на Тръмп е източник на неустановеност . Това е изключително правилно в Сирия.

Габриела Рамос от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, се съгласи , че днешните стопански системи не се оказаха това, което хората имаха вяра, че ще се случи в края на Студената война .

" Мислехме, че отварянето на пазарите и търговията и демократичното икономическо мислене ще доставят всички артикули за всички , само че този необятен модел, не даде резултат, имаме провокации за неравенства в развитите стопански системи ", изяснява тя. Това докара до популизъм и други провокации.

Шада Ислам , шеф " Европа и геополитика " от " Приятели на Европа ", счита, че сме на прага на пренареждането на света и Западът ще би трябвало да показа историческата власт , която е имал.

Ненадеждните и непредвидими политики на Тръмп оказват помощ да се засилва този преход .

Дискусията е неповторима, събирайки на едно място Европейски Съюз, Китай, Индия, Русия и други страни , за да обсъдят дълготрайното въздействие на политиките на Съединени американски щати върху света , както и измененията, които се случват сред Европа, Азия и Африка.

Но в полемиката липсваше ролята на Близкия Изток и Южна Америка , а Близкият изток е изключително угрижен поради едностранната военна интервенция на Турция в Северна Сирия.

Действията на Турция също са образец за това по какъв начин международният ред, открит през 90-те години на предишния век, се трансформира в интерес на страните, които са подготвени да употребяват военна мощ , за да получат това, което желаят , до момента в който Съединени американски щати се отхвърлят от някои от обичайните си функции и отговорности .

Никонов съобщи, че с неспокойствие чака свят, който да включва по-силни страни отвън Запада . " Тръмп беше просто признак на казуса, същинската история е, че Западът понижава и Евразия се надига ", счита той.

Докато общата тематика на Форума в Родос е разговорът , дискутираните тематики илюстрират, че въпреки да има разговор , има доста въпросителни, в действителност какво следва и какво да се чака от интернационалните връзки .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР