Ултиматуми на тази маса никой да не си позволява, това

...
Ултиматуми на тази маса никой да не си позволява, това
Коментари Харесай

Общината отказа да повиши тарифите на такситата

Ултиматуми на тази маса никой да не си разрешава, това не се толерира, съобщи ръководителят на Общинския съвет Тодор Балабанов по време на дебатите в транспортната комисия за цената на таксиметровия транспорт във Варна. Думите му бяха адресирани към Димчо Иванов от синдиката „ Авто ”, който както всяка година, само че за трети път тази година, упорства да бъде увеличена минималната цена. Предложението е от 0,75 лева да се завиши на 0.96 лева за дневна и 1.09 лв. за нощна, при досегашна 0.85 лева за километър.

За първи път от години насам на съвещанието участваха представители на съвсем всички превозвачи и таксиметрови централи, всеки със свое предложение. Само от „ Хипо такси ” не упорстват за смяна в цените. От „ Триумф такси ”, и „ Ласия ” оферират 88 ст. дневна и 90 ст. нощна цена, от „ Омега ” надлежно 90 ст. и 99 ст. Единственото, за което не спориха между тях, беше мнението за баланс сред себестойност и обществена търпимост за клинтите.

Всички досегашни опити да се стигне административно до нови, по-високи цени бяха отклонявани от комисията по превоз към общинския съвет с аргумента, че не е работа на локалния парламент да намесва в комерсиалните взаимоотношения на един свободен пазар. На таксиджиите беше припомнено, че в София няма избран от общината най-малък предел, там някои превозвачи оферират услугата даже на 58 ст. за км пробег.

Чуха се отзиви, че дребните в сектора вървят към банкрут, че има нелоялна конкуренция, че никой не може да спре дъмпингът. И в отговор получиха увещание, че това не е работа на общината, има си регулативни органи на държавно равнище. Съветници акцентираха още, че по този начин закована административно, цената е ограничаване за нови играчи на пазара, които с вложения за намаляване на разноските могат да предложат доста по-евтина и качествена услуга.

В последна сметка съветниците отхвърлиха да дефинират друга от досегашната минимална и оптималната цена за километър пробег. Те дадоха период на сектора да предложи справедливи критерии, някаква финансово обоснована методология, по която общината да има причини за нови по-високи цени.

Гинка Христова
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР