Ултиматумът, който управляващата партия в Зимбабве постави, изтече в 12

...
Ултиматумът, който управляващата партия в Зимбабве постави, изтече в 12
Коментари Харесай

Мугабе не подаде оставка, започва подготовка за импийчмънт

Ултиматумът, който ръководещата партия в Зимбабве сложи, изтече в 12 часа през днешния ден, а президентът Робърт Мугабе не подаде оставка. 

От партията оповестиха, че в случай че Мугабе не подаде оставка до уречения час, против него ще стартира процедура за импийчмънт. 

CNN заяви по-рано, че Мугабе се е съгласил да се отдръпна и е подготвил текста на оставката си, като са контрактувани и изискванията на оставката, съгласно които той и брачната половинка му Грейс получават цялостен имунитет. 

Робърт Мугабе обаче по този начин и не подаде оставка, а ръководещата партия стартира процедура за импийчмънт. 

От ЗАНУ-ПФ показаха през днешния ден план на резолюция за импийчмънта на Мугабе след приключването на ултиматума. В документа се споделя, че Мугабе е източник на неустойчивост в страната, че е посочил пренебрежение към правилата на правовата страна и че е виновен за невижданата финансова меланхолия в Зимбабве.

Двама държавни източници на Ройтерс също оповестиха, че Мугабе се е съгласил да подаде оставка, само че ръководещата партия не желае той да направи това пред военните, тъй като така ще признае, че има прелом.

" Би изглеждало извънредно неприятно, в случай че той бе подал оставка пред тези генерали. Това би основало голяма каша ", споделят източниците. 

Вчера зимбабвийският президент направи телевизионно послание към страната, в което разсея упованията, че ще подаде оставка, като не загатна нищо по въпроса.  

Главният опозиционен водач в Зимбабве сподели през днешния ден, че отводът на Мугабе да подаде оставка е попарил очакванията на народа и прикани за необятно отворен политически развой в страната след намесата на военните предходната седмица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР