Улици в София да носят имената на изтъкнати учени юристи

...
Улици в София да носят имената на изтъкнати учени юристи
Коментари Харесай

Предложение: Улици в София да носят имената на изтъкнати юристи

Улици в София да носят имената на изтъкнати учени адвокати предлага ръководителят на Столичния общински (СОС) съвет Георги Георгиев, оповестиха от пресцентъра на СОС. Юристите общински съветници от всички политически групи поддържат концепцията и са вносители на отчети за това.

Предлага се улица в регион " Младост " да носи името на изтъкнатия правист проф. Петко Венедиков. Той е роден в София на 22 декември 1905 година. Завършва Юридическия факултет на Софийския университет,,Св. Климент Охридски ", правни и държавни науки, през 1928 година. От 1936 година преподава като професор в Софийския университет. В интервала 1937-1950 година е началник на Катедрата по римско право в Юридическия факултет на Софийския университет. Впоследствие правото му да преподава е отнето и е отхвърлен по политически аргументи. Декан е на Юридическия факултет на Софийския университет в интервалите 1940-1941 година и 1943-1944 година. Чете курсове по Римско право, Българско гражданско право, Вещно право, Облигационно право, Семейно и наследствено право. 

Друго предложение е улица в регион " Искър " да носи името на проф. Иван Апостолов. Т ой е роден в София на 2 април 1910 година. През 1932 година приключва Юридическия факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски ", след което специализира в Германия и Италия. Избран е за постоянен доцент по гражданскоправни науки през 1938 година на 28 години, с хабилитационния си труд „ Правни покупко-продажби с деяние в непознат юридически кръг ", в Катедрата по гражданско право на Юридическия факултет на Софийския университет. През 1941 година става професор и декан (1942-1943) на Юридическия факултет. По политически аргументи е отхвърлен от преподавателска активност през 1949 година. След отстраняването му от университета, сред 1950 и 1975 година е юрист в Софийската адвокатска гилдия. 

Общинският консултант доктор Антон Койчев предлаг а безименна улица в регион " Студентски " да носи името на първия български радио водещ Петър Витанов . Той е роден през 1907 година. Завършва реторика и дикторско майсторство в Италия. Витанов е първият български радиоговорител, назначен на щатна работа в Радио София.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР