Улица в Италия да носи името на българския поет и

...
Улица в Италия да носи името на българския поет и
Коментари Харесай

Кметът на Чирпан Ивайло Крачолов: Улица в Италия ще носи името на Пейо  Яворов

Улица в Италия да носи името на българския стихотворец и бунтовник Пейо К. Яворов – за това се договориха кметът на Чирпан Ивайло Крачолов и кметът на Верчели в район Пиемонт Андреа Корсаро на среща през днешния ден в италианския град.

Улицата сега се реконструира и се намира до известната постройка „ Българският палат “ (принадлежал на българско знатно семейство до 1700 г.), след приключването на ремонтните действия ще бъде подложен и барелеф на  гения на българската лирика.

Крачолов е на тридневна аудиенция в италианския район по покана на генералния консул на Република България в Милано Таня Димитрова и Община Верчели. В делегацията са и изп. шеф на РАО „ Тракия “ проф. Иван Върляков и ръководителят на Общинския съвет и на МИГ-Чирпан Иван Станчев. Преди шест месеца кметът Корсаро се обръща към генералното българско консулство в Милано да посредничи в интернационална самодейност за съдействие с българска община, с която да работят по общи планове в региона на културата, образованието, спорта, начинания от стопански темперамент, потребни и за двете страни, замяна на делегации, определяне и задълбочаване на връзките сред институциите и взаимно кандидатстване по стратегии за европейски планове. Генералното консулство в Милано се свързва с Регионалната асоциация на общините „ Тракия “, която изпраща презентации на няколко български общини, отговарящи на италианските условия. Верчели избира Чирпан, поради характерностите, колорита, поминъка, капацитета на района и тактиката за туризъм. Във Верчели популацията е близо 46 хиляди души, градът е прочут с развъждането на ориз. Зърнената просвета стои в основата на локалната стопанска система и му е спечелила названието „ италианска и европейска столица на ориза “.

По време на визитата българската делегация и Община Верчели прецизираха стадиите на съдействие и дейностите, които ще залегнат в бъдещо съглашение за побратимяване. В Чирпан градски площад ще носи името на италианския град, локалните инициативни групи на двете страни ще разработят взаимен план за трансгранично съдействие за реституция и консервация на културни обекти, измежду които „ Българският палат “, с цел да се трансформира в средище за българите в Италия, респ. българският участник в плана ще бъде чирпанският исторически музей и МИГ- Чирпан. Предстои взаимна активност и сред спортните клубове. По-късно българската делегация посети съставната община Борго Верчели и беседва с кмета Марио Демаджистри. Заедно разискаха взаимни планове сред общините. Кметът Крачолов предложения домакините да вземат участие в Международния туристически конгрес в Чирпан през м. юни. Той подари картини на чирпанския художник Владимир Кондарев, вино от района и артикули от лавандула. България и градът са свързани от епохи. Исторически съчинения настояват, че на няколко километра североизточно от Верчели се намира град, който през Средновековието е бил именуван „ Борго Булгаро ”, а през 1804 година е бил преименуван на „ Борго Верчели ”.

Визитата на българската делегация приключи с посещаване на Милано и срещи с италиански студенти от Миланския университет, от през вчерашния ден магистри по литература. Разговорът на тематика: Творчеството на Пейо Яворов, се организира край паметника-пейка на Пенчо Славейков, който бе открит по самодейност на ръководителя на българската задача в Милано Таня Димитрова преди три години.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР