Уликите срещу 20-годишния Кристиян Бойков, който бе арестуван и обвинен

...
Уликите срещу 20-годишния Кристиян Бойков, който бе арестуван и обвинен
Коментари Харесай

Основателят на Телерик: Уликите срещу Кристиян Бойков са фалшифицирани

Уликите против 20-годишния Кристиян Бойков, който бе задържан и упрекнат за източването въз основата данни на Национална агенция за приходите, са фалшифицирани. Това твърди известният програмист и създател на софтуерната академия " Телерик " Светлин Наков. Той е разгласил разсъжденията си във фейсбук групата " Програмиране в България ".

Наков споделя, че файлът, който ГДБОП смята за съществена диря, водеща към Бойков, е основан на операционната система " Уиндоус ". Папката с данните от Национална агенция за приходите пък е направена в " Линукс ", който се употребява всеобщо от програмистите. Уиндоуската директория е подпъхната след това, счита Наков и не е основана от този, който е качил информацията от Национална агенция за приходите.

" Най-вероятно Кристиян е наклеветен за теча на данни и той не е основал и качил в анонимния сървър изтеклия файл minfin_leak.zip с персоналните данни на 5 милиона българи. Дано съдът се окаже съответен и оправдае това мъдро, младо, надарено момче, сътрудник от ИТ промишлеността. Възможно е да сме очевидци на добре плануван спектакъл: злите сили източват данни от Национална агенция за приходите, основават ZIP архива с данните, подпъхват подправения файл-улика, пращат файла с персоналните данни до публицистите, основават заплашителен проблем за националната сигурност и супер рецесия на всички равнища, по-късно демонстрират демонстративно, че полицията е мощна и работи дейно и по подхвърлената улика набеждават момчето, което от години сигнализира за трагичното положение на киберсигурността на всевъзможни държавни и публични ИТ системи, само че никой не го чува ", написа Наков.

Според него оттук нататък може да се чака, че ще се отпускат стотици милиони за киберсигурност, като 90% от тях ще бъдат откраднати. Освен това ще се прокарват противоречиви законови промени.

" Информацията е обществена, тъй че на който му би трябвало от злите сили, към този момент си я има: за изборни измами, за данъчни закононарушения, за почистване на сметки, за всевъзможни цели. Ще гласоподават небрежно да похарчат стотици милиони за киберсигурност (може и милиарди), ще откраднат 90% от тях и ще затегнат малко сигурността против останалите 10%. Междувременно ще прокарат 2-3 противоречиви закона, до момента в който медиите имат друга работа. Този филм сме го гледали, в този момент отново го повтарят, написа го по учебниците по операция на масите ", написа Наков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР