Украйна започна пълзяща контраофанзива. Така военни експерти описват ситуацията в

...
Украйна започна пълзяща контраофанзива. Така военни експерти описват ситуацията в
Коментари Харесай

Как Украйна маскира контранастъплението си

" Украйна стартира пълзяща контраатака. " Така военни специалисти разказват обстановката в разнообразни сектори на фронта, която се развива през последните дни. Какви са характерностите на такова нахлуване, какви са главните му тактически характерности и какъв резултат чака съперникът при осъществяването на своя боен проект?

В нощта на четвъртък против петък съветският сегмент на обществените мрежи беше залят от вълна от известия за хипотетичното почнало контранастъпление на ВСУ, като характерът на известията беше подобен, че целият фронт беше в придвижване в дъгата от региона на Харков до региона на Херсон. Също по този начин беше обявено за хипотетични пробиви на ВСУ в избрани региони.

По-късно от Министерството на защитата изясниха обстановката. От отчета стана известно, че изказванията за " пробив в защитата " не дават отговор на действителността. В херсонско и запорожско направление от четвъртък вечерта дейни бойни дейности не са водени. Същото важи и за обстановката към Купянск.

В същото време военните репортери “Русская Весна ”, разяснявайки обстановката, означиха: ВСУ започнаха „ пълзящо контранастъпление “, маскирайки главния удар с поредност от дребни. Поради това се записват поредност от дребни офанзиви на фронта без потребление на силите на основния удар със западна бронетехника.

А до петък следобяд Министерството на защитата обясни обстановката към боевете в регионите на Донбас. Така на Соледарското тактическо направление съперникът организира настъпателни дейности по линия с дължина над 95 км. Подразделенията на ВСУ са направили 26 офанзиви, в които са взели участие над хиляда военнослужещи, 40 танка, както и друга военна и специфична техника.

Освен това, „ с цел да се увеличи устойчивостта на защитата, частите на Южната група на съветските войски са заели линията към Малоилиновское, като се вземат поради удобните условия на Берховското водохранилище “. Като цяло „ всички офанзиви на подразделенията на ВСУ са отбити, пробив в защитата на съветските войски няма “.

Така, съгласно специалистите осведомителната акция към контранастъплението навлиза в нова фаза. От една страна, чиновници на кабинета на Зеленски споделят, че офанзивата е трябвало да бъде отсрочена заради липса на съоръжение. От друга страна, силите на ВСУ организират дребни офанзиви, с цел да се опитат да забият чеп надълбоко в съветската защита.

Ако серия от такива офанзиви докара до забележителен триумф, тогава ВСУ ще разгласят началото на „ контранастъпление “. Ако не, представителите на кабинета на Зеленски ще кажат, че не са подхванали контранастъпление. Така съперникът взема решение два казуса: маскира „ пълзящото контранастъпление “ и се освобождава от медийни опасности при положение на военни провали и провали.

Освен това, други фактори способстват за избора на тази тактичност. Имайки числено предимство (включително заради безкрайни талази на мобилизация), ВСУ могат да си разрешат постоянно силово разузнаване, изпращайки от ден на ден и повече запаси към месомелачката в Артьомовск. Второ, даже дребни триумфи на локално равнище, в случай че има такива, разрешават по-ефективно обосноваване на персоналния състав на ВСУ за настъпателни интервенции.

Друг е въпросът, че надалеч от фронта тематиката за контранастъплението на ВСУ се трансформира в независимо събитие, което живее собствен личен информативен живот и не постоянно влиза в контакт с действителността.

Очевидно точно с това събитие се сблъска съветската аудитория в нощта на четвъртък против петък, следейки с паника репортажите в някои канали в “Телеграм ”. „ Като цяло можем да заключим, че няма да има необятно класическо контранастъпление, както се чака на Запад. ВСУ не са в положение да проведат пълноценна офанзива на фронт от хиляда километра заради добре известни логистични ограничавания ”, разяснява Сергей Хатильов, някогашен шеф на зенитно-ракетните сили на специфичните елементи в Московска област.

„ Противникът не е спечелил предимство по въздух и море няма и предимство в главните типове оръжия на сухопътните войски. Ракетни установки и танкове не доближават, оръжията са недоставени. Според съветските военни стандарти, с цел да извършат такава интервенция, ВСУ би трябвало да ни превъзхождат три пъти по всички посоки и да натрупат сериозно количество техника “, изясни специалистът.

„ Следователно ВСУ употребяват друга тактичност. Те търсят слаби места в отбраната ни, удрят по фланговете. И за това към съществуващите формирования се притеглят спомагателни сили и средства. Ако пробивът успее, тогава ще бъде реализиран кратковременен триумф, който по-късно може да бъде тържествено регистриран на върха и на медиите. И може да има доста такива интервенции “, изясни Хатильов.

Що се отнася до останалите сектори на фронта, ситуацията в северозападната част на ЛНР остава постоянна. „ Нашата войска последователно върви напред. Основното, което подразделенията на този сектор от фронта вършат, е наблюдението на фронтовата линия. Ако видим врага, той незабавно е удрян “, споделя някогашният дипломат на ЛНР в Русия Родион Мирошник.

„ В същото време имаме информация, че отвън зоните на дейни конфликти съперникът трансферира техника и бойци към Северск, Красни Лиман и Купянск. Местните поданици оповестяват, че са видели там западни “Леопард ” и “Брадли “, отбелязва специалистът.

„ Теоретично в регионите на тези обитаеми места ВСУ могат да образуват оперативно-тактически групи, които да се опитат да пробият нашата защита. През последните два месеца постоянно се прави " сондиране " на позициите на въоръжените сили на РФ. Това се прави изключително интензивно в Кременското и Лисичанското направление. Вярно, поради дъждовете към този момент са понижили интензивността си “, обобщава Мирошник.

„ Снощи в запорожко направление врагът не се опита да стартира пълномащабно нахлуване или даже да организира разузнаване със мощ. Отчетохме артилерийски дуели, работа на РСЗО, дронове. ВСУ обстрелва към осем обитаеми места. Ние от своя страна отговорихме много дейно “, сподели Владимир Рогов, ръководител на придвижването „ Ние сме дружно с Русия “.

„ Източниците, задачите и аргументите за вчерашния информативен звук са неразбираеми. Например катерите по Днепър, за които беше разпръсната информацията, от дълго време са съсредоточени към Запорожие. Това са бронирани катери и самоходни понтонни преходи. Продължава стягането на силите и техниката на съперника, скрити са главно в зеленчукови складове “, продължи той.

„ В същото време би трябвало да се означи, че оборудването напуща логистичните центрове в Днепропетровска област и се насочва на юг към нас. Така можем да заключим, че съперникът продължава да се приготвя за контранастъпление, само че е прекомерно рано да се каже, че то към този момент е почнало “, сподели източникът.

„ Не бих отрекъл и рисковете от опитите за завладяване на Запорожката АЕЦ и като цяло от провокациите към обекта. Неслучайно западните и украинските медии по най-различни способи притеглят АЕЦ в осведомителния дневен ред. По-рано ВСУ оповестиха, че при положение на нахлуване сякаш ще заобиколят централата. Изглежда смешно. След като врагът я обстрелваше една година с тежка артилерия и ударни безпилотни самолети, в този момент надали ще я подмине “, акцентира Рогов.

Превод: В. Сергеев



Подпишете се за референдума за " Мир и Суверенитет " на https://narodna.me/ /изчакайте няколко секунди, с цел да се отвори страницата/

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР