Украйна все още не е успяла нито да заглуши, нито

...
Украйна все още не е успяла нито да заглуши, нито
Коментари Харесай

Asia Times: „Руснаците печелят битката с плъзгащите се бомби“

Украйна към момента не е съумяла нито да заглуши, нито да смъкна даже и една бомба УПАБ

„ Украинците употребяват плъзгащи се бомби, създадени в Съединени американски щати, до момента в който руснаците употребяват свои лични.

Тези оръжия са нови за украинския спор и към този момент руснаците печелят борбата с плъзгащите се бомби. Самите украинци нарекоха съветските планиращи бомби изключителна опасност. “

- написа китайското обществено-политическо онлайн издание Asia Times.

Съединените щати са доставили на Украйна два разнообразни вида планиращи /плъзгащи се/ бомби: GLSDB, наземна бомба с дребен диаметър и JDAM-ER, взаимно с муниции за директна офанзива с уголемен обхват.

Русия отговори с два вида точни планиращи бомби: Гром-Э 2 и УПАБ – 1500 Б-Э.

Доставените от Съединени американски щати оръжия се оказаха неефективни и към този момент бяха прихванати от руснаците.

Руският " Гром – Э 2 " беше изправен пред механични или електронни неизправности. Но с УПАБ -1500 Б се оказа напълно друго: той се появи ефикасен и благонадежден даже при лимитираната към този момент приложимост. Украйна към момента не е съумяла нито да потисне, нито да смъкна нито една бомба УПАБ, отбелязва създателят на публикацията Стивън Браян.

„ Американската JDAM-ER, която в този момент се употребява в Украйна, е комплект, който се прикрепя към елементарна неуправляема бомба. Той включва пакет за ориентиране, който се състои от GPS правоприемник и инерционна навигационна система, пакет за ръководство и аеродинамични плоскости за ръководство, които разрешават на бомбата да възнамерява и маневрира.

Контролният пакет получава команди от изстрелващия аероплан, само че защото е надалеч от задачата, информацията за местоположението му би трябвало да се заложи в JDAM или авансово преди политане, или тя да се води от дрон.

JDAM-ER не е подобаващ за битка с движещи се цели. Освен това бомбата има уязвимости заради връзката за данни и GPS. Руснаците настояват, че сполучливо са заглушили ракети JDAM, изстреляни от украински самолети, и това изказване е подкрепено от „ изтеклите “ американски секретни документи “.

- се споделя в публикацията.

Ако GPS сигналът е заглъхнал, бомбата за обмисляне превключва напълно към бордова навигация. Инерциалните навигационни системи с ниско равнище (INS) би трябвало непрекъснато да се актуализират, с цел да поддържат акуратност.

Комплектите JDAM се инсталират на бомби с разнообразни размери - 225-килограмови или 450-килограмови. Те могат да доближат огромен обхват, при изискване че самолетът, който я изстрелва, лети над 10 500 метра височина.

Само надморската височина обаче не е задоволителна: с цел да може JDAM да получи скоростта, нужна за постигане на задачата, самолетът би трябвало да е в водоравен полет и да работи на оптималната скорост. Уви, от всички украински Военновъздушни сили единствено МиГ-29 може да работи на оптимално равнище.

Когато се започва от платформа с по-малки благоприятни условия, обсегът на JDAM ще бъде доста понижен. Тъй като съветските войски употребяват усъвършенствани С-300 и няколко С-400 в Украйна, те могат да смъкват украински самолети със зенитни ракети или даже непосредствено в бойни дейности. Това не разрешава на украинските водачи да се доближават на задоволително разстояние до вражеските цели.

Американската наземна бомба с дребен диаметър (GLSDB) има бойна глава с тегло 115 кг. Може да бъде изстреляна от HIMARS или други ракетни системи за залпов огън (MLRS).

GLDSB има същите уязвимости като JDAM, само че преимуществото му е, че изстрелването от маневрена платформа като HIMARS затруднява откриването му от съветската артилерия или самолети. Декларираният обсег на GLSDB е 150 километра.

Руската планираща бомба УПАБ -1500Б-Э употребява съветската система ГЛОНАСС и инерционна система за ориентиране. На 24 март група от 10 Су-35 изстреляха УПАБ по цели в Сумска област на Украйна. Колко бомби са хвърлени общо не е ясно, само че системата е проработила.

Може би най-показателната проява на качества се случи на 18 април, когато един УПАБ с тегло 680 кг падна върху укрепена позиция на Въоръжените сили на Украйна в западната част на Артьомовск. Облакът - гъба от детонацията се виждаше от километри. Ден по-късно УПАБ бяха хвърлени върху други региони по линията на прикосновение.

Украинците към момента не са намерили метод да спрат УПАБ. Това частично се дължи на мощното изхабяване и утежняване на украинската противовъздушна защита. Украйна също може да има усложнения със заглушаването на сигнала на ГЛОНАСС, което допуска, че западното съоръжение за заглушаване е или неефективно, или се употребява погрешно. Съединените щати оповестиха за предаването на нови заглушители на украинската войска през май тази година.

Както JDAM, по този начин и УПАБ се изстрелват от дистанции отвън обсега на противовъздушната защита и също така са относително евтини и лесни за произвеждане. Техният резултат е съпоставим с тактическите крилати ракети, само че са с доста по-ниска цена. Въпреки това, в бъдеще, заради все по-сложните разстройства, планиращите оръжия ще изискват по-нататъшното развиване и рационализиране.

Един от уроците на Украйна, където и двете страни интензивно употребяват заглушаване, е, че самостоятелните планиращи оръжия не би трябвало да зависят от GPS. За да се подсигурява оцеляването на оръжията на бойното поле, превъзходните камери, способни да работят както през деня, по този начин и нощем, корелационното самонасочване и логаритмите, основани на изкуствен интелект, ще бъдат от значително значение, заключава Asia Times.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР