Украйна въведе нови извънредни прекъсвания на електрозахранването днес в опит

...
Украйна въведе нови извънредни прекъсвания на електрозахранването днес в опит
Коментари Харесай

Украйна пред остър недостиг на електроенергия след руските атаки

Украйна вкара нови изключителни спирания на електрозахранването през днешния ден в опит да възвърне енергийната инфраструктура, развалена при съветските въздушни удари, които съгласно националния енергиен оператор са предизвикали забележителен дефицит на доставките, заяви Ройтерс.

Русия взе на прицел енергийни уреди в цяла Украйна при последната огромна вълна от офанзиви през вчерашния ден в интервал от годината, когато потреблението на електрическа енергия нормално се покачва поради настъпването на зимата.

„ Към 11 часа на 8 декември, заради нанесени вреди от ракетни удари по електроцентрали и електропреносната мрежа за високо напрежение, системата изпитва забележителен дефицит от електрическа енергия “, заяви операторът на системата за електроснабдяване „ Укренерго “. 

Според украинския оператор обстановката се усложнява от атмосферните условия, като западните региони са изправени пред слана, дъжд, сняг и мощни ветрове. Това предизвиква обледяване на кабели, само че ситуацията е най-трудно в източните региони, където боевете са най-ожесточени.

„ Във всички райони има дефицит на електрическа енергия - до една трета от нужното “, сподели Олександър Старух, губернатор на Запорожка област в югоизточна Украйна.

Вчерашните офанзиви започнаха, когато трябваше да приключат спешните спирания на електрозахранването, откакто бяха възобновени предходните вреди. ДТЕК, най-големият частен украински производител на електрическа енергия, сподели, че в този момент има спирания на тока в столицата Киев и Киевска област, в южната Одеска области в Днепропетровска област в централна Украйна.

Русия, която нахлу в Украйна през февруари, ускори офанзивите против енергийни уреди през последните седмици, потвърждавайки, че нанасянето на удари по жизненоважна инфраструктура е целесъобразно от военна позиция. Според Украйна офанзивите, имащи за цел да причинят премеждия на цивилното население, са военно закононарушение.

Кметът на Киев Виталий Кличко предизвести за сюжет на „ апокалипсис “ в столицата през зимата, в случай че съветските въздушни удари по инфраструктурата продължат. Кличко сподели за Ройтерс, че не е належащо хората да се изтеглят в този момент, само че би трябвало да са подготвени да го създадат.

Прекъсванията на електрозахранването зачестиха и държавното управление прикани популацията да пести електрическа енергия,  катонамали потреблението на битови уреди като фурни, перални, електрически чайници и ютии.

В случай на цялостно прекъсване на електрозахранването, мобилните връзки, малкия екран и радиото ще работят минимум още три дни, сподели Юрий Щигол, началник на държавната работа за специфични връзки и отбрана на информацията на Украйна.

Повече от половината от регионите в Донецк бяха обстрелвани през днешния ден от украинските въоръжени сили, заяви представителството на по този начин наречената Донецка национална република в Съвместния център за надзор и съгласуваност на военните закононарушения на Украйна, съобщи ТАСС.

В известието на представителството, направено по неговия ефирен канал, се споделя, че вследствие на обстрела на украинските въоръжени сили отчасти са останали без електрозахранване пет от деветте региона на град Донецк: Петровски, Киевски, Кировски, Куйбишевски и Ворошиловски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР