Украйна твърди, че войските ѝ удържат позициите си в източния

...
Украйна твърди, че войските ѝ удържат позициите си в източния
Коментари Харесай

Изтощителните боеве при Соледар, Зеленски очаква още оръжия от Запада

Украйна твърди, че войските ѝ удържат позициите си в източния град Соледар, където се водят тежки сражения. Президентът Володимир Зеленски акцентира нуждата от още оръжия от съдружниците.

Украинските войски нанасят обилни загуби на съветските сили в Соледар, сподели президентът на Украйна Володимир Зеленски в следващото си видеообръщение.

Руски източници в Донецкия район настояват, че в Соледар към момента има " огнища на опозиция ", като имаше и известия, че градът към този момент е превзет. 

Зеленски добави, че се е срещнал с висши военни командири и е разискал какви подкрепления са нужни в борбата за Соледар и околните градчета, както и дейностите в идващите дни по снабдяването с оръжия и муниции и съдействието с сътрудниците в това отношение.

Той изрази вяра, че препоръчаната на Украйна поддръжка от Полша и Литва може да значи, че други страни ще последват техния образец.

Полският президент Анджей Дуда заяви, че Варшава ще достави на Киев танкове " Леопард ", а сътрудника му Гитанас Науседа - че Литва ще я достави с противовъздушни оръжия и муниции.

Финландия изрази внимателно предпочитание да достави танкове " Леопард 2 " на Украйна, отбелязва ДПА. 

Хърватия и Естония поддържаха политически Украйна и изпратиха основна военна помощ след съветската експанзия и ще продължат да го вършат, обявиха хърватският министър председател Андрей Пленкович и естонската му колежка Кая Калас на взаимна конференция в Талин.

Предложената на Украйна поддръжка от Полша и Литва може да значи, че други страни ще последват техния образец, съобщи Володимир Зеленски в изявление за полския публичен ефирен канал Те Фау Пе Инфо. Ройтерс отбелязва, че изказването е във връзка оповестеното от Варшава желание да достави на Киев танкове " Леопард ". Литва пък е подготвена да достави Украйна със средства за противовъздушна защита и муниции.

Междувременно военното министерство на Словакия заяви, че Съединени американски щати скоро ще изтеглят от страната своята система " Пейтриът ", която беше ситуирана там в подмяна на зенитно-ракетния комплекс С-300, възложен за защитата на Киев.

Нидерландия и Германия също изпратиха на Словакия " Пейтриът ", само че Нидерландия към този момент изтегли своята система. Германските “Пейтриът ” обаче ще останат най-малко до края на тази година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР