Украйна трябва да засее толкова много посеви, колкото е възможно

...
Украйна трябва да засее толкова много посеви, колкото е възможно
Коментари Харесай

Зеленски: Украйна ще засее възможно най-много посеви тази пролет

Украйна би трябвало да засее толкоз доста посеви, колкото е допустимо тази пролет макар съветската инвазия , сподели през днешния ден президентът Володимир Зеленски, представен от Ройтерс. 

Тази пролет като всяка друга пролет би трябвало да имаме огромна сеитбена акция, доколкото това е допустимо, съобщи Зеленски в изказване по малкия екран. Това е значимо за живота, за нашия живот, за бъдещето ни, добави той. 

Украйна е измежду най-големияте производители и експортьори в света на зърно и растителна масла, само че управляващите и земеделците чакат спад в реколтата и износа през 2022 година поради войната. 

Синдикатът на украинските селскостопански производители заяви по-рано през днешния ден, че земеделците евентуално ще понижат площта, засята със слънчогледови семена, рапица и царевица тази година, замествайки ги с житни растения – елда, овес и просо.

Украйна обичайно стартира пролетната работа на полето в края на февруари или през март. Селскостопанските производители обявиха, че ще стартират да засяват площите в безвредните зони толкоз скоро, колкото им е допустимо.

Заместник-министърът на земеделието Тарас Висоцки сподели, че дефицитът на гориво поради войната ще е главният проблем за селскостопанските производители , защото те разполагат с задоволително семена, с цел да пристъпят към пролетната сеитба.

Киев към този момент забрани износа на ръж, овес, просо, елда, сол, захар, месо и добитък поради съветската инвазия. Киев вкара и разрешителни за износа на жито, царевица и слънчогледово олио. 

Украйна, която е най-големият в света експортьор на слънчогледово олио , предвижда преди съветската инвазия, ще може да експортира над 60 милиона тона зърно, в това число 33 милиона царевица и 23 милиона тона пшеница през сезона юли-юни 2021/2022 година

Страната е нараснала производството на зърно с 3,2 на 100 през 2021 година до 85,7 милиона тона, напомня ДПА.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР