Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации,

...
Украйна ще ограничи дейността на своя територия на религиозни организации,
Коментари Харесай

Зеленски поставя под прицел украинската Православна църква заради влиянието на Московската патриаршия

Украйна ще ограничи активността на своя територия на религиозни организации, свързани с Москва, и ще сложи още веднъж под въпрос статута на Православната черква, подчинена на Московската патриаршия, съобщи нощес президентът Володимир Зеленски, представен от Франс прес и Българска телеграфна агенция.

 Украинските служби нахлуха в Киево-Печерската лавра след проруски църковни песнопения Виж още

" Съветът за национална сигурност и защита разпореди на държавното управление да предложи на Върховната рада (парламента) законопроект, който да направи невъзможни дейностите в Украйна на религиозни организации, свързани с центровете за въздействие в Русия ", съобщи Зеленски във вечерното си видеообръщение.

Според Зеленски украинската страна ще би трябвало също да " извърши религиозна експертиза на статута на Украинската православна черква за съществуването на канонична връзка с Московската патриаршия и, в случай че е належащо, да предприеме плануваните от закона ограничения ".

Тези ограничения следват претърсванията, осъществени този месец от украинските служби за сигурност в основния манастир в столицата Киев, където се обитава предстоятелят на Украинската православна черква, както и на още няколко места за поклонение, на фона на съмнения за връзки с Москва. След акциите украинските служби оповестиха, че са иззели няколко хиляди $ и " проруска литература ".

Преобладаващо православна Украйна е разграничена сред Църква, подвластна от Московската патриаршия (макар че в края на май тя да разгласи, че прекъсва връзките си с Русия поради нахлуването в страната), и друга, представлявана от Киевската патриаршия, която през 2019 година се врече във честност на основания в Истанбул патриарх Вартоломей.

Руската православна черква, чийто патриарх Кирил е мощен покровител на съветския президент Владимир Путин, осъди претърсванията в Украйна като " акт на заплашване ", ориентиран против вярващите
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР