Украйна ще може да извършва повече атаки срещу руски кораби,

...
Украйна ще може да извършва повече атаки срещу руски кораби,
Коментари Харесай

Украински министър обеща повече удари с дронове по руски кораби в Черно море

Украйна ще може да прави повече офанзиви против съветски кораби, съобщи пред Ройтерс украински министър, който изигра основна роля в построяването на промишлеността за дронове в страната.

" Ще има повече дронове, повече офанзиви и по-малко съветски кораби. Това е несъмнено ", сподели през вчерашния ден министърът на цифровата промяна Михайло Фьодоров, отговаряйки на въпрос за неотдавнашните набези край Крим.

През тази седмица Украйна извърши няколко набези благодарение на безпилотни кораби и ракети против съветския Черноморски флот във и към Кримския полуостров, който беше анексиран от Украйна от Русия през 2014.

В знак на възходяща убеденост Украйна неотдавна пое отговорност за нападенията в Крим, като преди този момент не потвърждаваше директно присъединяване си във гърмежите във военни обекти там.

Русия призна за украинска ракетна офанзива, която повреди боен транспортен съд и подводница тази седмица, само че твърди, че е отблъснала всички офанзиви с морски дронове.

Федоров съобщи също, че производството на украински въздушни дронове се е нараснало над 100 пъти през 2023 година спрямо предходната година.

" Мисля, че ще се усили с към 120 до 140 пъти до края на тази година, в случай че се съпостави с миналата. "

Според министъра Украйна тества системи за изкуствен интелект, които могат да откриват цели на разстояние няколко километра и да насочват безпилотни самолети до тях, даже в случай че външните връзки са нарушени от ограничения за електронна война.

" Нуждаем се от ИИ, да вземем за пример от технология за намиране на цели, тъкмо както работи " Лансет " (руски дрон), тъй че дадена цел да може да бъде локализирана при електронна война и да бъде унищожена. "

" В момента всичко това е на стадий тестване, само че някои дронове, които купуваме, употребяват изкуствен интелект за различаване на задачите. В гора той може да открие цел и да разпознае дали това е човек, танк или несъмнено транспортно средство. Тези технологии се употребяват интензивно. "

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР