Украйна се надява да подпише през юни сделката за закупуването

...
Украйна се надява да подпише през юни сделката за закупуването
Коментари Харесай

Украйна се надява да сключи сделка за реакторите от АЕЦ Белене през юни

Украйна се надява да подпише през юни договорката за закупуването на два нуклеарни реактора от България, като част от напъните ѝ да компенсира загубите, породени от това, че най-голямата ѝ атомна централа - Запорожие - е под съветски надзор.

Двата реактора, в началото планувани за АЕЦ " Белене ", ще бъдат построени в АЕЦ " Хмелницки " в Западна Украйна и ще бъдат с съветско съоръжение, което Киев желае да внесе от България. Новината заяви Петро Котин, президент на Енергоатом в изявление за Ройтерс.

" Преговорите сред държавните управления на България и Украйна не престават. Мисля, че евентуално през юни ще бъдат приключени договорите с България за закупуването на това съоръжение. Поставих задачата пред строителната ни организация и пред централата Хмелницки да са подготвени за инсталиране до юни. "

Ако бъдат доставени в точния момент и напълно, " Енергоатом " ще е в подготвеност да стартира работа по нов реактор до две - три години, като през това време ще бъде направена турбината за реактора. " Енергоатом " е в предварителни диалози за построяването на турбината с " Дженерал Електрик ". За построяването на втория реактор към момента няма периоди.

Първоначалната цена, която България е поискала за реакторите, е била 600 милиона $, само че София е изразила податливост да увеличи цената, оповестява Котин. Като се изключи Русия, сходно съоръжение може да бъде закупено, само от България, прецизира Ройтерс.

" Има непрекъснато предпочитание от страна на България да реализира по-големи изгоди и с напредването на времето, желаната цена пораства, само че към момента сме фокусирани върху цената от 600 милиона $ " - заявава Котин пред Ройтерс.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР