Украйна рискува да загуби транзита на руски газ. Москва предупреждава,

...
Украйна рискува да загуби транзита на руски газ. Москва предупреждава,
Коментари Харесай

Какво я очаква Европа без украинския газов транзит

Украйна рискува да загуби преноса на съветски газ. Москва предизвестява, че ще наложи наказания на украинската " Нафтогаз ", в случай че продължи да съди " Газпром " за пари, които не са изпомпвани. Шансовете това предизвестие да засегне украинската компания са дребни. Затова прекъсването на украинския пренос става въпрос на време. До какво ще докара това?

Има риск украинският пренос на съветски газ към Европа да бъде спрян. Спирането е предизвикано от украинската " Нафтогаз ", която при започване на септември реши да стартира правосъдно произвеждане против преноса на съветски газ за Европа. „ Газпром “ съобщи предния ден, че в случай че „ Нафтогаз “ не спре разглеждането на разногласието в Международния трибунал, тогава Русия ще наложи наказания против „ Нафтогаз “. Това ще значи прекъсване на преноса на газ през Украйна.

Защо страните не се схванаха? „ Нафтогаз “ упреква „ Газпром “, че не е доплащал. Твърди се, че „ Газпром “ е задължен да заплаща за преноса на 40 милиарда кубически метра газ годишно (това се равнява на 109 милиона кубически метра на ден), даже в случай че изпомпва по-малко. Съответно „ Нафтогаз “ желае да получи пари от Русия. Според контракта " Газпром " би трябвало да заплаща 1,2 милиарда $ годишно за изпомпване на 40 милиарда кубически метра, само че от май заплаща по-малко по справедливи аргументи.

От май преносът на газ през Украйна е намалял с една трета от 109 милиона (договор) до 72 милиона кубически метра дневно. Това обаче стана по самодейност на украинската страна. Украйна отхвърли да одобри съветски газ на станция „ Сохрановка “ и в този момент доставките минават единствено през станция „ Суджа “. Операторът на газопреносната система на Украйна разгласи форсмажорни условия на " Сохрановка ", базирайки се на обстоятелството, че няма достъп до нея.

" Газпром " счита, че искът на " Нафтогаз " е безпочвен. Първо, Украйна отхвърли да изпомпва газ през „ Сохрановка “. Въпреки че тази станция се намираше на територията, следена от ЛНР, доста преди май 2022 година, това не попречи на чиновниците на Украинската ГТС да имат достъп до нея и да изпомпват газ. И от 11 май това внезапно се трансформира в проблем за украинската страна.

Вторият мотив от " Газпром ": в контракта за пренос от 2019 година се показва, че в случай че " Нафтогаз " не транспортира контрактуваните количества съветски газ, тогава " Газпром " не би трябвало да заплаща за него, даже в случай че на украинска територия бъдат оповестени форсмажорни условия. „ Нафтогаз “ е наясно с това, защото подписа самия документ.

Третият мотив на съветската страна е, че договорът с Украйна от 2019 година е подписан по шведското законодателство и Цюрих е определен за място за разрешаване на разногласия сред страните. И това е проблем, тъй като и Швеция, и Швейцария са наложили голям брой наказания против Русия и са приети за вражески настроени страни. За каква справедлива преценка можем да приказваме?

Значително променените условия лишават " Газпром " от главното право на заслужено и независимо чуване както в самия арбитраж, по този начин и в държавните съдилища на мястото на провеждането му, споделиха от компанията.

Следователно, в случай че „ Нафтогаз “ продължи да се пробва да съди „ Газпром “, съветските управляващи ще бъдат принудени да наложат наказания против него.

Опитът на газопровода „ Ямал-Европа “ демонстрира, че това ще значи цялостно прекъсване на украинския директен водопровод. " Ямал-Европа " минава през Полша, която през април в един миг лиши от " Газпром " каузи си от оператора на този водопровод. Русия вкара ответни контрасанкции и от май тръбата е празна.

Вероятността „ Нафтогаз “ да не се успокои и да продължи да съди е много огромна. Това значи, че украинският пренос може да бъде спрян доста скоро.

До какво тъкмо може да докара това? Кои европейски страни ще бъдат наранени? И по какъв начин ще се оправи Украйна?

Износът на съветски газ за Европа понижа първо през май, а по-късно и през август след спад и цялостно прекъсване на „ Северен поток-1 “ по механически аргументи. След детонациите на тръбите на дъното на Балтийско море на 26 септември не може да се надяваме и на двата „ Северни потока “, може би и години напред. „ Ямал-Европа “ е затворен. Когато спре и украинският пренос, ще остане единственият канал за доставки на газ от Русия за Европа - това са " Турски поток " и " Син поток ". Основните размери от тях отиват в Турция. Само една от двете линии на " Турски поток " с 15,75 милиарда кубически метра изпомпва газ за южните страни на Европейски Съюз.

Кой тъкмо ще загуби съветския газ, в случай че преносът през Украйна бъде изцяло спрян?

„ През Украйна се доставя за Словакия, Австрия, Северна Италия, отчасти Франция, отчасти Германия. Газът, който минава през Украйна, се разклонява към съвсем цяла Европа. Този газ се получава от Молдова и Приднестровието. И тук може да възникне проблем. Може би ще се опитат да ги зареждат през „ Турски поток “. Транспортира газ през България, която отхвърли да купи 2 милиарда кубически метра съветски газ. Сега те отиват в Унгария, само че евентуално могат да бъдат трансферирани в Молдова и Приднестровието “, счита Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

От октомври 2022 година до март 2023 година, т.е. през отоплителния сезон, през украинския маршрут могат да преминат 13 милиарда кубически метра газ с всекидневно изпомпване от 70 милиона кубически метра дневно, както е в този момент (ако Киев стартира да получава газ през „ Сохрановка “, по-късно 20 милиарда кубически метра, според договора). Това значи, че физическият недостиг на газ в Европейски Съюз ще се усили с 13 милиарда кубически метра.

Обемите наподобяват незначителни, само че това ще изостри така и така тежката обстановка в европейските страни. Защото физически няма различен заместващ газ в света.

Според Юшков единствено Германия разчита на някои промени в доставките на газ, останалите към този момент купуват оптималното допустимо количество различен газ. Германия има намерение да отвори минимум два плаващи ВПГ терминала до новата година и да ги свърже към своята газопреносна система. „ Германия ще може физически да се включи в конкуренцията за ВПГ “, споделя Юшков.

„ Ако страна, която сега получава несъмнено количество газ през Украйна, не може да го получи от октомври, тогава тя ще би трябвало да се изправи пред увеличение на физическия недостиг на газ. Това значи, че добивът от подземни складове може да стартира по-рано от отоплителния сезон и с по-бързи темпове. Ще би трябвало да ускорят използването на радикални стопански ограничения и ръчно контролиране на размера на доставките на газ за промишлени и търговски консуматори “, сподели Юшков.

А светкавичното повишаване на всеки газ заради прекъсването на украинския пренос ще се отрази на всички европейски страни без изключение. Юшков не изключва цената да скочи до 4000-6000 $ за 1000 кубически метра. „ В един миг европейските регулатори просто ще спрат да търгуват и ще стартират да дефинират ръчни ценови предели. Напълно допустимо е европейските регулатори при коренен сюжет да стигнат до избрана пределна цена и ръчен надзор на цената - Европейска комисия сама да дефинира цената на газа. Например, в случай че през днешния ден в Азия хиляда кубически метра коства 2000 $, то в Европа ще коства 2500 $. Цената би трябвало да е по-висока, с цел да може ВПГ да идва от Азия в Европа “, не изключва специалистът.

Няма благоприятни условия за увеличение на изпомпването на съветски газ на юг. Тръбите за Турция са цялостни. Турция като цяло се пробва да купува оптимално съветски газ в ущърб на ВПГ, защото в договорите с „ Газпром “ цената зависи от цената на петрола, а не на тържищата, отбелязва специалистът. В резултат на това Турция купува газ от Русия на цени под 1000 $ за 1000 кубически метра, прибавя той. Това е невъобразим разкош за Европа, а и освен. Според Юшков е малко евентуално Турция даже да реекспортира съветски газ за Европа, тъй като самата тя употребява доста, а за нейната стопанска система е извънредно преференциално да употребява по-евтин съветски газ.

Струва си да се каже, че след взривяването на „ Северен поток “ се появяват опасности от взривяване на морски тръби и в южно направление. Това ще значи удар по страни като Гърция, Сърбия, Унгария, Румъния, Северна Македония, които получават газ през второто отклонение на Турски поток. Техните стопански системи незабавно ще изпаднат в криза. Ако Турция също не може да получава съветски газ, тогава тя ще стартира да купува ВПГ от пазара, отнемайки го от други европейски купувачи. Ще дойдат времена на още по-ожесточена конкуренция за всеки свободен газ и тогава няма да разчитат на помощта на комшия.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР