Украйна разкри заговор за опит за преврат, който трябвало да

...
Украйна разкри заговор за опит за преврат, който трябвало да
Коментари Харесай

Зеленски обяви, че е разкрит заговор за преврат

Украйна разкри скрит план за опит за прелом, който трябвало да бъде осъществен идната седмица, съобщи през днешния ден на конференция в Киев президентът Володимир Зеленски, представен от Ройтерс. Той загатна и опасността от военна ескалация от Русия.

„ Изправени сме пред провокации освен от Руската федерация и допустима ескалация - изправени сме и пред огромни вътрешни провокации. Получих информация, че на 1-2 декември в нашата страна ще се извърши преврат”, сподели Зеленски.

По думите му в заговора са взели участие руснаци. Той сподели, че украинското разузнаване се е сдобило с аудиозаписи, в които заговорниците са обсъждали да включат бизнес магната Ринат Ахметов в подготвяния от тях прелом.

Ахметов - най-богатият предприемач в Украйна, отхвърли това, определяйки го като „ цялостна лъжа”.

„ Информацията, оповестена от Володимир Зеленски, за опити да бъда притеглен в някакъв тип прелом, е цялостна неистина. Възмутен съм от разпространяването на тази неистина, без значение какви са претекстовете на президента”, сподели предприемачът.

„ Като украински жител, най-големия вложител в страната, поданик и шеф, аз ще продължа да пазя свободна Украйна, свободната стопанска система, демокрацията и свободата на словото”, съобщи той.

Зеленски не даде доста детайлности и не сподели дали съгласно него Кремъл стои зад заговора. Запитан категорично дали Москва е забъркана, той отговори: „ Съжалявам, не мога да приказвам за това”.

На конференцията обаче президентът приказва просторно за опасност от съветска военна ескалация и сподели, че Украйна ще бъде подготвена за това.

Той въпреки всичко регистрира, че обстановката сред Украйна и Русия не е по-лоша, в сравнение с е била напролет на тази година. Тогава Русия още веднъж бе струпала войски на общата граница, само че по-късно ги изтегли.

Кремъл сподели през днешния ден, че няма никакви проекти да взе участие в хипотетичен скрит план за прелом против украинския президент Володимир Зеленски и че Москва не прави сходни дейности.

Русия струпва войски покрай границата си с Украйна, а Киев, Съединени американски щати и НАТО изрекоха опасения от допустима съветска офанзива - съмнение, което Кремъл отхвърли като подправено и паникьорско.

Москва и Киев взаимно се упрекват за повишението на напрежението през последните седмици, предизвиквайки опасения, че продължаващият отдавна спор сред Украйна и подкрепяни от Русия сепаратисти би могъл още веднъж да прерасне в открита война.

„ Ние имаме цялостен надзор върху границите си и сме добре готови за каквато и да било ескалация”, сподели Зеленски.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР