Русия бомбардира енергийни съоръжения в Украйна преди срещата на Зеленски с Байдън

...
Украйна претърпя смъртоносен национален руски ракетен обстрел, насочен към енергийни
Коментари Харесай

Украйна претърпя смъртоносен национален руски ракетен обстрел, насочен към енергийни съоръжения в Киев и други градове в четвъртък, само часове преди президентът Володимир Зеленски да се срещне с президента на САЩ Джо Байдън в Белия дом.

Двама души загинаха в южния град Херсон, докато 9-годишно момиче беше сред седем души, ранени при последната атака срещу Киев. Детето и 18-годишна жена са хоспитализирани, след като отломки паднаха от инфраструктурно съоръжение върху жилищна сграда, съобщи кметът Виталий Кличко.

Длъжностни лица нарекоха това „ужасна нощ за град Херсон“, като отбелязаха, че жилищни сгради и автомобили също са били повредени при руския обстрел на жилищни райони. Двама души са били ранени в град Харков, където Русия е нанесла шест удара в ранните часове на сутринта, според местни власти. Най-малко 10 души бяха ранени при ракетни атаки през нощта срещу град Черкаси в централна Украйна.

Ударите отбелязаха първия път от шест месеца, когато Русия е предприела атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна, според държавния енергиен доставчик Ukrenergo, точно когато страната се подготвя за по-студените сезони, които ще изискват повече енергия за отопление. Миналата година Русия започна серия от интензивни атаки срещу енергийната инфраструктура на Украйна през октомври.

Ukrenergo каза, че ракетните атаки през нощта са довели до щети на енергийни съоръжения в западните и централните региони и са причинили прекъсвания на тока в няколко района.

 Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти и президентът на Украйна Володимир Зеленски. class= Председателят на Камарата на представителите Кевин Маккарти и президентът на Украйна Володимир Зеленски. Getty Images

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 36 от 43 ракети, изстреляни от Русия в четвъртък, каза главнокомандващият на украинската армия. Но предупрежденията за въздушно нападение остават в сила в части от страната, тъй като някои украински служители предупреждават, че ракетната заплаха продължава.

Атаките дойдоха, когато столицата Киев премина границата от 1000 часа на въздушни тревоги от началото на руската инвазия, според ръководителя на военната администрация на града.

„Това е неспокойна сутрин“, каза министърът на вътрешните работи на Украйна Игор Клименко в четвъртък, като призова украинците да спазват правилата за безопасност.

Алармите за въздушна атака, които често гърмят от високоговорителите в целия град и от мобилните телефони на жителите, са толкова обичайни, че правителствените служители трябваше да призоват жителите да продължат да използват бомбоубежища.

„Не пренебрегвайте алармите за въздушно нападение“, каза началникът на Киевската градска военна администрация Сергей Попко в четвъртък, подчертавайки, че година и половина непрекъснати аларми са се отразили на столицата. „Преживяхме го и ще преодолеем много повече заедно.“

Дим се издига над Киев на 21 септември 2023 г., след като Русия започна нов кръг от удари по украинската столица. Дим се издига над Киев на 21 септември 2023 г., след като Русия започна нов кръг от удари по украинската столица. Владислав Содел/Ройтерс Пожарникарите потушиха пожар след нощна ракетна атака в Киев. Пожарникарите потушиха пожар след ракетна атака в Киев през нощта. Сергей Супински/AFP/Getty Images

Последният кръг от ракетни удари идва след оспорваното Общо събрание на ООН в Ню Йорк в сряда, където Зеленски твърди, че премахването на правото на вето на Русия „ще бъде първата необходима стъпка“.

„Невъзможно е да спрем войната, защото всички усилия са наложени на вето от страна на агресора“, каза Зеленски по време на реч на заседанието на Съвета за сигурност на ООН в сряда.

Докато съюзниците вече са наложили санкции на Русия от началото на войната, украинският президент призова за прилагане на превантивни санкции към страни, които участват в конфликти.

„Всеки, който иска да започне война, трябва да види преди фаталната грешка какво точно ще загуби, когато войната започне“, каза Зеленски.

В четвъртък Зеленски пътува, за да се срещне с Байдън, който иска да чуе „гледна точка на бойното поле“, каза Белият дом.

Това идва в момент, когато украинският президент моли за допълнителна помощ за разкъсаната от война страна, а Конгресът на САЩ остава разногласен относно това как да процедира. Байдън също така ще потвърди подкрепата на САЩ, „че ще продължим да бъдем с тях толкова дълго, колкото е необходимо“, каза координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически комуникации Джон Кърби.

Тим Листър и Карън Смит от CNN допринесоха за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР