Украйна покани китайския лидер Си Цзинпин да участва в планираната

...
Украйна покани китайския лидер Си Цзинпин да участва в планираната
Коментари Харесай

Украйна покани Си Цзинпин на среща на върха за мир

Украйна предложения китайския водач Си Цзинпин да взе участие в плануваната " среща на върха за мир " на международните водачи в Швейцария, заяви почитан дипломатически консултант на президента Володимир Зеленски  Володимир Зеленски Володимир Зеленски  е украински актьор, сценарист, продуцент и политик. Володимир (понякога, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Китай има тесни връзки с Русия и се въздържа да подлага на критика нашествието в Украйна, само че също по този начин съобщи, че суверенитетът и териториалната целокупност на всички страни би трябвало да бъдат спазвани и предложи да помогне като медиатор в спора.

" Ние несъмнено каним Китай да взе участие в срещата на върха, на най-високо равнище, на равнището на президента на Китайската национална република. Участието на Китай ще бъде доста значимо за нас. Работим с китайската страна. Ние включваме нашите сътрудници по света, тъй че те да предадат на китайската страна какъв брой е значимо да взе участие в такава среща на върха ", съобщи съветникът Игор Жовква пред Ройтерс в изявление тази седмица.

Си Цзинпин и съветският президент Владимир Путин  Владимир Путин Владимир Путин - съветски политик. Роден на 7 октомври 1952 година в Ленинград, в този момент Санкт-Петербург. През оповестиха партньорство " без граници " в Пекин единствено три седмици преди нахлуването на Русия в Украйна на 24 февруари 2022 година, напомня Ройтерс.  Оттогава Китай фрапантно усили вноса си на съветска сила.

Путин твърди, че нашествието е била нужна, с цел да се отбрани сигурността на Русия, до момента в който Киев и Западът споделят, че тя е непровокирана нападателна война и присвояване на земя.

Неутрална Швейцария се съгласи да бъде хазаин на срещата на върха за мир в Украйна по искане на Зеленски, само че дата за форума още не е избрана. 

Жовква сподели също, че съветниците по националната сигурност на 82 страни са взели присъединяване в диалозите този месец в швейцарския курорт Давос, които са били отдадени на украинския кротичък проект от 10 точки.

Русия не е поканена на плануваната среща на върха и преди е заявявала, че проектът от 10 точки на Украйна няма да се реализира. Този проект планува възобновяване на териториалната целокупност на Украйна, евакуиране на всички съветски войски, отбрана на доставките на снабдяване и сила, нуклеарна сигурност и освобождение на всички военнопленници.

" Ще приказваме за избрана пътна карта (на срещата на върха), за използването на тази  формула (за мир) ", сподели Жовква.

Украйна се пробва да си резервира интернационалната поддръжка на фона на признаци на отмалялост от войната измежду западните й съдружници след неуспеха на контраофанзивата на Киев през предходната година да докара до пробив на бойното поле. 

Жовква приветства присъединяване на доста страни от Глобалния юг на договарянията в Давос, като съобщи, че Украйна се надява да резервира това равнище и на срещата на върха.

Миналата година Пекин показа собствен личен проект от 12 точки за мир в Украйна, който включва оповестяване на преустановяване на огъня, само че не планува Русия да се изтегли от някоя от териториите, които е завзела, напомня Ройтерс.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР