Украйна обмисля да повиши таксите за транзит на руския природен

...
Украйна обмисля да повиши таксите за транзит на руския природен
Коментари Харесай

Украйна плаши да вдигне таксите за транзит на руския газ още тази година

Украйна обмисля да увеличи таксите за пренос на съветския природен газ още тази година, в случай че Москва спре преноса след 2019 година. Това разяснява комерсиалният шеф на " Нафтогаз Украйна " Юрий Витренко пред телевизия " Эспрессо ", написа Инвестор бг.

България е една от страните, които получава газ през Украйна. Повишаването на таксата може да оскъпи суровината за българския пазар.

" Газпром " подаде иск в трибунал за предварително преустановяване на договорите за пренос на газ през Украйна. Компанията разчита на другите възможности " Северен поток " 2 и " Турски поток ", с цел да доближи до своите клиенти в Европа.

Двата плана вървят по проект, регистрират от време на време от съветската страна. От друга страна обаче от Германия са безапелационни, че няма да пуснат в употреба " Северен поток " 2, в случай че няма изясненост какво се случва с преноса през Украйна. В телефонен диалог съветският енергиен министър Александър Новак увери комисаря по въпросите на Енергийния съюз Марош Шефчович, че съветската страна може да употребява украинската газопреносна мрежа и след 2019 година, само че всичко зависи от икономическата полза.

Според Витренко обаче преносът през Украйна ще бъде редуциран до нула, в случай че " Северен поток " 2 и " Турски поток " бъдат осъществени. Страната ще губи над 3 милиарда $ годишно, в случай че Русия спре да употребява газопреносната мрежа, както и останалите уреди за обезпечаване на доставките към Европа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР