Украйна няма да подновява договора за пренос на руски газ

...
Украйна няма да подновява договора за пренос на руски газ
Коментари Харесай

Украйна спира кранчето на руския газ за Централна Европа от догодина

Украйна няма да възобновява контракта за транспорт на съветски газ към Европа от 2025 година Това стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев след диалозите, проводени в Украйна в предходните дни. Това стана ясно от думите на енергийния министър Румен Радев, който бе изслушан в подкомисията за надзор на европейските средства.

Това значи, че Европа няма да получи 14 милиарда кубични метра годишно. Най-много по това трасе получава Австрия, по-късно Унгария, Словакия, Чехия. Припомняме, че България не получава съветски природен газ от април 2022 г, когато едностранно " Газпром " спря осъществяването на контракта си за доставка. Също по този начин даже и не започнаха договаряния за нов дълготраен газов контракт, защото към този момент подписания изтече тогава до края на годината.

Алтернатива може да е - план на газовите оператори на Гърция, България, Румъния, Унгария, Словакия, Молдова и Украйна за разширение на съществуващите газови връзки посред им.
 Русия не договаря с никого за пренос на газ към Европейски Съюз
Русия не договаря с никого за пренос на газ към Европейски Съюз

Европа е решена да се откаже изцяло от съветския газ

Бавим се с усвояването на средствата за ВЕИ за битовите консуматори. 80 милиона лв. са планувани, като са подадени 2001 плана , те още не са оценени. Енергийният министър желае по-бързо да се усвояват парите. 160 милиона лв. ще са средствата по процедурата, която ще започва през юни. Трябва да се направи тази стратегия атрактивна за потребителите. Програмата за улично осветяване пък планува над 50 милиона лв. като към нея интерес са показали над 40 общини. 125 милиона лв. са средствата за тази цел, а 100% е безвъзмездната помощ. В България има интерес от построяването на дребни съоръжения. Убедили сме Европейска комисия да отпусне средства за това, макар че Брюксел е за поддръжката за огромните съоръжения.

Но промените в енергетиката са сложни. Най-трудна е промяната за националния фонд за декарбонизация. За 850 милиона евро за 7 години е планът за ЕСО за кабелни трасета и повишение потенциала на мрежата. Той отключва потенциала за присъединение.

С висок риск е планът на Столична община за отопление от геотермални води , стана ясно още от чуването на министъра на енергетиката. Очаква се решение дали Следствен отдел към окръжна прокуратура ще продължи плана. Напредват 17 плана за енергийна успеваемост в промишлеността. Работи се и по цифрова рационализация на ЕРП-та.
 Русия съобщи, че ще доставя газ, даже в случай че спре преноса през Украйна
Русия съобщи, че ще доставя газ, даже в случай че спре преноса през Украйна

Сегашното петгодишно съглашение сред Москва и Киев изтича в края на 2024 г
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР