Украйна никога няма да забрави помощта на България - с

...
Украйна никога няма да забрави помощта на България - с
Коментари Харесай

Желязков в Киев: Помощта за Украйна ще продължи, докато е необходимо

Украйна в никакъв случай няма да не помни помощта на България - с тези думи украинският президент Володимир Зеленски се обърна към ръководителя на Народното събрание Росен Желязков в Киев. България поддържа всичките дванадесет пакета от наказания на Европейски Съюз, наложени на Русия, и считаме, че те остават един от най-мощните принадлежности за увеличение на натиска върху Русия, съобщи от своя страна Желязков. Той се срещна през днешния ден и с премиера на Украйна Денис Шмигал.

Денят стартира с масирана съветска офанзива и 3-часов престой на българската делегация в бомбоубежище. 5 са общо жертвите на съветските удари в цяла Украйна.

Подробности вижте в репортажа на специфичните ни пратеници в Киев - Тоня Димитрова и Борислава Стефанова



Снимки: Народно събрание и Българска национална телевизия

Във втория ден от визитата си Росен Желязков се срещна с украинския президент Володимир Зеленски.

" Помня визитата си във вашата прелестна страна. Нямахме време да забележим доста, само че видяхме доста хора. И мисля, че това е най-важното. Щастливи сме, че вашият народ от началото на войната е на наша страна - на страната на истината. Много Ви благодаря, че поддържате този дух. Благодарни сме и това в никакъв случай няма да бъде забравено. Добре пристигнали! ", приветства го Володимир Зеленски.

Председателят на Народното събрание още веднъж акцентира, че помощта на страната ни за Украйна ще продължи, до момента в който е належащо.

" Нашата поддръжка е освен морална - както вие към този момент споменахте. Нашата поддръжка е филантропична, икономическа, финансова, морална. Но най-важното е, че помогнахме с военно и техническо съоръжение, което е жизненоважно за войната, която водите. Сега сме изправени пред определeн дефицит на тези доставки и в този момент е време да се резервира единството на Европейския съюз, както и северноаталантическото единение ", уточни Желязков.



Последва и среща с украинския министър председател Денис Шмигал. Министър-председателят на Украйна изрази признателност за военно-техническата, филантропичната и политическата поддръжка на другарска България.

" Високо ценим всички решения на българския парламент и ви убеждавам, че всяка помощ е витално значима за свободата и демократичните полезности както на Украйна, по този начин и на цяла Европа ", акцентира украинският министър-председател.

Денят в Киев стартира със сирени за въздушна паника. Руските ракетни удари бяха на няколко талази - първите гърмежи още в 6 сутринта, а българската делегация прекара 3 часа в бомбоубежище с останалите посетители на хотела, измежду тях дами и деца.



" Чуха се сирени и несъмнено по протокол всички дружно слязохме в бомбоубежището. Доколкото знаем са сполучливо обезвредени от системите за противовъздушна защита. Но това, което доста мощно усещане на всички нас направи, бяха децата в бомбоубежището. Четири, пет годишни деца, които умерено и търпеливо стоят и изчакват дружно с родителите си да отмине въздушната паника. Но тези деца в последните две години - това е тяхното всекидневие. Тяхното детство е белязано от тези ежедневни и еженощни паники. Не знам тези деца какво ще си спомнят, само че сигурно това ще остави дълготраен отпечатък. Украйна не заслужава тази орис, Европа не заслужава тази орис, по тази причина би трябвало отговорът да бъде явен и безапелационен ", сподели Росен Желязков.

Жилищен блок беше ударен от парчета на ракета, свалена от противовъздушната защита на Украйна. Блокът се намира близо до българското посолство.

" Първо се чу мощна детонация, а по-късно имаше и огън. Първо от едната страна, а по-късно и от другата. Когато оповестиха завършек на въздушната паника излязохме да забележим какво става ", споделя живущ в блока.



" Няма нито един цялостен прозорец в жилището. Всичко е в счупени стъкла. Леглото, подът - всичко е в стъкло. Детето и с драскотини по лицето. И аз имам - по гърба и евентуално в окото - в този момент ме прегледаха. Домът ни е в кошмарно положение... има дупка в терасата... ", споделя различен живущ в блока.



Общо 64 ракети и дронове бяха изстреляни през днешния ден от Русия, от тях са свалени 44. Удари имаше в разнообразни елементи на страната чак до Лвовска област на запад, съвсем да полската граница.

Руската вълна от офанзиви пристигна по време на визитата в Киев на българската делегация, само че също и по време на визитата на Върховния представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел, който е в украинската столица, с цел да разиска европейската военна и финансова помощ за Украйна.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР