Украйна не трябва да бъде приветствана в НАТО и това

...
Украйна не трябва да бъде приветствана в НАТО и това
Коментари Харесай

Форин Афеърс призова Украйна да не бъде приемана в НАТО заради рисковете от война

" Украйна не би трябвало да бъде приветствана в НАТО и това е нещо, което президентът на Съединени американски щати Джо Байдън би трябвало да обясни. Съпротивата на Киев против съветската експанзия е героична, само че в последна сметка страните вършат това, което е в техен персонален интерес ". Тази оценка направиха в петък наблюдаващи от авторитетното американско списание Foreign Affairs.

" И тук изгодите за сигурността на Съединените щати от присъединението на Украйна бледнеят спрямо рисковете от привличането ѝ в алианса. Приемането на Украйна в НАТО би повишило вероятността за тъмен избор сред война с Русия и обвързваните с нея опустошителни последствия или оттегляне и обезценяване на гаранцията за сигурност на НАТО в целия алианс. На срещата на върха във Вилнюс и по-късно водачите на НАТО би било рационално да признаят тези обстоятелства и да затворят вратата за Украйна ", акцентират създателите Джъстин Логан и Джошуа Шифринсън.

" Към днешна дата последователите на по-нататъшното замесване на Съединени американски щати и НАТО във войната в Украйна не съумяха да изяснят стратегическите ползи на Съединени американски щати, заложени на карта. Администрацията на Байдън твърди, че историята демонстрира, че „ когато диктаторите не заплащат цената за своята експанзия, те предизвикват повече безпорядък и вземат участие допълнително експанзия “, както самият президент се изрази. Но Русия към този момент заплати голяма цена за своята експанзия. Удържайки позициите си и отблъсквайки съветските военни, Украйна унижи Путин, който единствено преди две години очерни Украйна като недържава. Ще отнеме десетилетия на Русия да възвърне армията си даже до окаяното положение, в което явно е била, когато Путин стартира войната; Съединените щати пресмятат, че повече от 100 000 съветски бойци са били убити или ранени. Неотдавнашният протест на шефа на наемниците Евгений Пригожин, подсказва, че войната може да дестабилизира ръководството на Путин ", показва списанието.

Според създателите ползата на Съединени американски щати от приемането на Украйна в НАТО е още по-неясен с плетеницата от причини в политическия дискурс. Според едната позиция, европейската непоклатимост и сигурност изискват Киев да се причисли към алианса. " По тази логичност, в случай че Путин не бъде спрян в Украйна, той ще разшири задачите си и ще нападна страните членки на НАТО ", написа " Форин афеърс ". 

" Втора линия на разсъждения се концентрира върху самата Украйна, като се твърди, че участието в НАТО е единственият метод да се отбрани страната от съветските проекти. И най-после, има чувство, че Украйна е „ спечелила “ участие в НАТО, като се бие и отслабва съперник на алианса. От тази позиция задълбочаването на съдействието на НАТО с Украйна би възнаградило нейния подвиг и би добавило още едно равнище на въздържане против възобновена съветска офанзива ", продължава публикацията. " Тези изказвания са разбираеми, само че неправилни. От една страна, съпротивата на Украйна против съветската враждебност е благородна, само че благородните дейности и даже ефикасната самоотбрана сами по себе си не оправдават поемането на високите опасности на безграничен ангажимент за сигурност. По-важното е, че залозите на играта през днешния ден не подсигуряват присъединението на Украйна към НАТО ", пишат създателите. 

Според тях „ няма метод завладяването на Украйна от Путин “ да има „ неотложен или даже отдалечен резултат върху американската сигурност “. " За благополучие обаче Русия няма да завоюва Украйна (...) войната потвърди, че съветската войска е бледа сянка на руската. Идеята, че Русия може да съставлява сериозна опасност за Полша, още по-малко за Франция или Германия, е странна. Съчетайте това с нуклеарния боеприпас на Съединени американски щати и Атлантическия океан и можете да видите, че изгодите за Вашингтон от поканата на Украйна да се причисли към НАТО са лимитирани ".

Инфо: " Форин афеърс "

Следвайте " Гласове " в Телеграм

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР