Украйна настоятелно се бори с липсата на съдии и ускорява

...
Украйна настоятелно се бори с липсата на съдии и ускорява
Коментари Харесай

Киев търси хиляди украински съдии за съдебни реформи поискани от ЕС

Украйна настоятелно се бори с неналичието на съдии и форсира дълго предстоящото назначение на нови фрагменти, с цел да запълни над 2000 свободни места и ревизира също толкоз настоящи съдии за възможни злоупотреби. Тези амбициозни стъпки са от решаващо значение за разрешаването на насъбрани каузи, които забавиха правораздаването за доста украинци, написа " Ройтерс ".

Дори преди пълномащабното навлизане на Русия през февруари 2022 година, президентът Володимир Зеленски даде сигнал за желанието си Украйна да се причисли към Европейски Съюз, което значи, че битката с корупцията и възприемането на положително ръководство са станали цели.

Анкета, оповестена този месец от мозъчния концерн Център Разумков в Киев, демонстрира, че единствено 18% от украинците се доверяват на съдилищата, завещание от правосъдна система, от дълго време разяждана от корупция.

Европейската комисия в меморандум от 2022 година съобщи, че " правосъдната система продължава да се смята за една от институциите с минимум доверие ".

Усилията за реформиране на правосъдната система в Украйна след . са се сблъскали със систематични спънки и опозиция. Двата органа, виновни за наемането и налагането на дисциплинерни ограничения на съдии, бяха замразени , като резултатът беше над 2600 свободни позиции , което съставлява към трета от правосъдния състав. Този дълготраен проблем докара до прекалено натоварване на съдилищата, а някои правосъдни зали се трансфораха в хранилища, цялостни с каузи.

Новата самодейност включва възобновяването на двата ръководещи органа под натиска на Европейския съюз и попълване на към 1100 свободни места в локални съдилища в идващите месеци. Този развой се разказва като първа стъпка в дългия развой на наемане, който може да продължи няколко години и да включва до 7000 изявленията.

Заедно с наемането на нови съдии, също по този начин се изисква инспекция на към 2000 настоящи съдии във връзка с тяхната почтеност. Този развой на ликвидиране на съдиите започва след Революцията на Майдана, само че не беше приключен.

Освен наемането и очистването на съдиите, задачата на Украйна включва и попречване на съдиите да станат принадлежности за политическо въздействие . Съществуват опасения, че някои съдии са били свързани с корупция и нарушавания на правата на индивида.

След като корупцията се трансформира в основния проблем за Украйна, нейното общество изисква по-голяма самостоятелност и бистрота в правосъдната система. Все повече украинци преглеждат корупцията като максимален проблем пред страната след войната.

Основният ремонт на правосъдната система съответствува с по-широк опит за справяне с корупцията, защото толерантността измежду украинците към служебните злоупотреби понижава във време, когато десетки хиляди починаха, защитавайки нежната народна власт на Украйна.

Проучване от юли на Киевския интернационален институт по социология откри, че 89% от украинците считат, че корупцията е най-сериозният проблем , пред който е изправена страната им, с изключение на войната.
 Украйна осъди някогашни служители на реда за убийствата на Майдана през 2014 година
Украйна осъди някогашни служители на реда за убийствата на Майдана през 2014 година

Тримата униформени получиха задочни присъди
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР