Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни,

...
Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни,
Коментари Харесай

Амнести интернешънъл: Украйна гази законите на войната като слага военно оборудване в болници

Украйна нарушава законите на войната и заплашва живота на цивилни, като разполага военно съоръжение и оръжия в учебни заведения и лечебни заведения. Това се показва в оповестен в четвъртък отчет на правозащитната организация " Амнести интернешънъл ".

" Документирахме, че въоръжените сили на Украйна излагат на риск цивилни и нарушават законите на войната, до момента в който работят на многолюдни места ", сподели генералният секретар на Amnesty International госпожа Агнес Каламард. В отчета се отбелязва, че правозащитници са записали случаи на удари на армията от жилищни здания и слагане на оръжие на територията на обекти на гражданската инфраструктура в 19 града и обитаеми места на Украйна, в това число в Донбас, Харков и Николаевска област.

В същото време, както се показва в отчета, украинското военно командване не е евакуирало популацията от прилежащите здания, с цел да минимизира загубите от възможен ответен удар от съветските въоръжени сили. По-специално специалистите на Amnesty International стигнаха до извода, че в 22 от 29 посетени от тях учебни заведения в югоизточните региони на Украйна са настанени или персоналният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия.

Подчертава се, че да вземем за пример в Одеса украинските военни са сложили бронирани машини непосредствено в гъсто обитаеми жилищни региони, а в Бахмут са употребявали постройката на университета като военна база. " Това, че е в отбранителна позиция, не освобождава украинската войска от спазването на интернационалното филантропично право ", съобщи Агнес Каламар.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР