Украйна, която стана участник от първо лице в най-голямата ядрена

...
Украйна, която стана участник от първо лице в най-голямата ядрена
Коментари Харесай

Украйна проведе учения за реакция при ядрена авария

Украйна, която стана участник от първо лице в най-голямата нуклеарна повреда в света в Чернобил през 1986 г, се приготвя за възможен нов случай от подобен мащаб. С подготвителни учения и предварителна защита. Те са ориентирани към евентуален риск от приключване на радиация от окупираната от Русия атомна електроцентрала Запорожие.

Включиха се десетки цивилни от едноименния град, ситуиран на към 100 км от комплекса. Те научиха разнообразни реакции при положение на повишение равнището на радиация в резултат на повреда в централата.

 

 

 

 

 
Радиационната сигурност се следи освен от Националната нуклеарна компания „ Енергоатом “, само че и от министерството на околната среда и други служби, които управляват тези процеси. Но имаме проблем, защото не можем да направляваме съответно окупираната територия и това е огромен проблем и опасност, за които сме уведомили Международната организация за атомна сила. При повреда сме подготвени да евакуираме до 300 хиляди души. Надяваме се да не се стига до такава степен.
Юрий Власенко – заместник-министър на енергетиката на Украйна 

Хора в цивилно облекло, с маски, чакаха почтително, с цел да бъде тествано равнището на радиация. Дозиметрите съвсем не издаваха тон, защото равнищата на радиация при образованието не надвишиха нормите.

 
Всички сме обезпокоени, не дай Боже да се случи нещо... Но след образованието сме по-уверени, че нашите служби могат да управляват процеса и ще предупредят хората в точния момент.
Катерина – жителка на Запорожие

Обикновени жители получиха информация по какъв начин да окажат първа помощ на хора, изложени на радиация.

През май военното разузнаване на Украйна съобщи, без да дава доказателства, че Русия възнамерява „ огромна провокация “ в атомната електроцентрала, която окупира в началната фаза на войната.

През миналата година заводът се трансформира в непрекъсната точка на безпокойствие, защото Русия и Украйна се упрекват взаимно за обстрелите в региона.Ръководителят на Международната организация за атомна сила се бори да обезпечи съглашение с съветските и украинските управляващи за преустановяване на бойните дейности към нея. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР