Украйна има нова цел. По-точно тя е като че ли

...
Украйна има нова цел. По-точно тя е като че ли
Коментари Харесай

НАТО не знае как да запуши киевския фонтан

Украйна има нова цел. По-точно тя е сякаш остаряла - да влезе в НАТО. Но в този момент украински фигури от разнообразни равнища единомислещо започнаха да формулират нова задача за постигането ѝ: да се причислят към НАТО, без да получат по този начин наречения ПДЧ - План за деяние за участие, който Киев моли от Запада от 2008 година Освен това Украйна обичайно изисква това неотложно, на идната среща на високо ниво на НАТО, която ще се организира във Вилнюс през юли.

Това се възприема като толкоз значима задача, че ръководителят на украинския режим Зеленски приказва за това в обръщението си в нощта на Великден - не като поздрави православните за празника, а сподели по какъв начин ще упорства за " гаранции за сигурност " на срещата на върха през Вилнюс. Но украинският външен министър Дмитрий Кулеба се изрече изключително шумно за това и през последните дни той безусловно блика с гръмки изказвания по какъв начин и по кое време Украйна би трябвало да влезе в Алианса.

Именно той сподели, че " въпросът за ПДЧ е свален от дневния ред ", а на срещата във Вилнюс Киев чака единствено " формализиране на решението " за влизането на Украйна. Министърът даже предизвести, че в този момент украинците няма да се задоволят с празни приказки, че " вратите на НАТО остават отворени ".

Говорейки предходната седмица, Кулеба строго предизвести западните си поддръжници: „ Ако съдружниците решат, че по въпроса за участието в НАТО във Вилнюс те просто ще потвърдят политиката на отворени порти за 130-и път, тогава за Украйна това е недопустим резултат от срещата. "

Най-шумно беше изявлението му, че Черно море „ би трябвало да се трансформира в това, в което се трансформира Балтийско море – в море на НАТО “. Той незабавно добави, че е за " демилитаризацията на Черно море ". Кремъл към този момент означи явното противоречие сред две несъвместими понятия: НАТО и демилитаризация. Кулеба очевидно е не запомнил (а може би към момента не знае, че във „ вътрешното море на НАТО “ (както той към този момент назова Балтийско море) преди шест месеца беше взривено сериозно инфраструктурно оборудване на страните от същото НАТО. Сега желае да извърши същата " демилитаризация " и в Черно море? Чии газопроводи ще гръмнат? На членката на НАТО Турция ли?

Всички тези гръмки изказвания надали не за приемането на Украйна в НАТО още на срещата на високо ниво през юли бяха обяснени от дългогодишните лобисти на евроатлантическата интеграция от „ Европейская истина “, които неотдавна разгласиха намерено нещо като „ конспект “ за киевските управляващи. В него непосредствено се споделя: „ За украинските политици е значимо да наложат табу върху споменаването на ПДЧ “. Обяснението е примитивно, само че напълно искрено: „ Искайте повече, с цел да получите това, от което се нуждаете “.

Тук се вижда известно разминаване в позицията на украинските и американските евроатлантически лобисти. Ако в Киев тематиката за приемане на ПДЧ е табу, то дългогодишните прокарвачи на концепцията за присъединение на Украйна към НАТО от Атлантическия съвет не престават да се придържат към същата линия и съвсем във всеки материал убеждават съдружниците в потребността да дават на Украйна ПДЧ на срещата през юли.

Ясно е, че западните спонсори на Украйна са в затруднено състояние, защото не знаят по какъв начин да формулират евроатлантическите вероятности на Киев, тъй че да не наподобява тъкмо по този начин, както Кулеба не желае – под формата на „ 130-то удостоверение “ на тези вероятности. Никой, в това число най-ревностните съдружници на режима в Киев, няма да одобри Украйна в Алианса тази година, само че нито един политик не може да каже действително по какъв начин би трябвало да наподобяват новите обещания.

Ясно е, че Западът има самобитен избавител в лицето на Унгария: Будапеща обичайно се упреква за всяко закъснение на въпроса за интеграцията на Украйна в НАТО. Но с цел да може Унгария да наложи несъгласие на решение, то към момента би трябвало да бъде дефинирано. Оттук и несигурността, оттова и разликите в позициите по ПДЧ сред Киев и неговите настойници, оттова и екстравагантните изявления на Кулеба за „ вътрешните морета “ на НАТО, които даже на Запад не се одобряват на съществено.

Изглежда, че преди юли още веднъж ще чуем доста от устата на киевските политици (на тях също беше казано да желаят всичко, с цел да получат най-малко нещо). И Западът трудно ще търси златна формула, по която да може да се откаже приемането на Украйна в НАТО, само че по този начин, че да наподобява като поощрение, а не като отвод.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР