Украйна и САЩ поставят Гърция пред труден избор. Гърците се

...
Украйна и САЩ поставят Гърция пред труден избор. Гърците се
Коментари Харесай

Убеждават гърците заради Украйна да останат беззащитни пред Турция

Украйна и Съединени американски щати слагат Гърция пред сложен избор. Гърците се убеждават да се откажат от съветските зенитно-ракетни системи С-300 и да ги дадат на Украйна. С какви причини Вашингтон и Киев оказват напън върху Атина и за какво, в случай че се откаже от съветското оръжие, Гърция ще остане беззащитна против турската експанзия?

Украйна може да получи съветски зенитно-ракетни комплекси (ЗРК) С-300. Поне съгласно редица източници Съединени американски щати упорстват за това и сега с Гърция се водят съответните договаряния за прехвърлянето им към режима на Киев.

Ако това се случи, няма да се трансформира в казус в цялостна степен - напролет Словакия достави С-300 на Украйна (комплексът по-късно беше погубен, както увери съветското министерство на отбраната). Честно казано, словаците нямаха особена потребност от тази мощна система за противовъздушна защита - страната е обкръжена от всички страни (с изключение на дребен сектор от границата с Украйна) от сътрудници от НАТО, а С-300 са безполезни да овладее главната опасност за сигурността в лицето на напора от бежанци.

Гърция е напълно друга история. Сигурността на страната е директно застрашена от прилежаща Турция, която претендира за редица острови, следени от Атина и надлежно териториални води в Егейско море. Неведнъж или два пъти и двете страни бяха на ръба на директното начало на военни дейности.

В тази връзка, съгласно гръцките медии, възможното предаване на С-300 на Украйна ще провокира „ радикални промени в структурата на противовъздушната защита на гръцките въоръжени сили, която става сериозна на фона на закани от Турция и дълбоката интеграция на безпилотните самолети в концепцията за настъпателни интервенции на турската войска ”. В последна сметка, в случай че четете гръцките медии, през последните месеци доста от тях похвалиха съветската система, позиционирайки я като един от главните възпиращи фактори за Анкара. Тогава за какво гръцките медии пишат за прехвърлянето съвсем като за решен факт? Според тях гърците нямат различен избор. Европейската взаимност, американският напън и спецификата на настоящето ръководство в Атина не им оставят различен избор.

Мъртъв, само че легален

Като част от общоевропейските старания за поддръжка на Киев, гърците към този момент доставиха оръжия на Украйна - по-специално осъвременени руски БМП-1. Освен това гръцкото държавно управление ще взе участие в европейската стратегия за образование на украински бойци - за това са отделени най-малко три военни лагера.

Но това не е задоволително за Украйна. През октомври 2022 година по време на визитата на министъра на външните работи на Гърция в Киев неговият сътрудник Дмитрий Кулеба благодари на Атина „ за оръжията, които Гърция доставя на Украйна за отбрана на нейната териториална целокупност “. Украинците още веднъж започнаха да желаят от гърците да доставят на Киев съветски системи за Противовъздушна отбрана С-300, които гърците имат. Разговорите за опцията за сходен трансфер обаче се водят от март.

Да, два дивизиона на въоръжение в Гърция не са задоволителни за цялостна отбрана на украинското въздушно пространство. Въпреки това въпреки всичко е допустимо да се покрият редица основни обекти.

Въпросът за доставките на С-300 беше издигнат и по време на посещаване в Украйна при започване на ноември от гръцкия президент Катерина Сакеларопулу и министъра на защитата Никос Панайотопулос. Украинците разчитаха, че тези системи в последна сметка ще висят на гърците като мъртъв товар - в края на краищата не е задоволително да купите С-300, те би трябвало да бъдат непрекъснато поддържани. Освен това от продавача, т.е. Русия. А гръцките медии се съгласиха, че „ Атина е принудена да се отърве от съветските системи за Противовъздушна отбрана заради невъзможността за постоянната им поддръжка в границите на глобите, наложени против Русия “.

Да, през 2018-2019 година модернизацията, осъществена от съветски експерти, съгласно някои турски източници, докара системите С-300 на въоръжение в Гърция съвсем до равнището на С-400. Но Атина схваща, че в бъдеще сходни дейности ще бъдат невъзможни заради глобите - до момента в който турските оръжия (включително съветско производство) ще бъдат осъвременени. И по този начин военното предимство на Анкара над Атина ще продължи да се усилва.

Въпреки това президентът и министърът на защитата на Гърция тогава, съгласно някои източници, въпреки всичко са отказали на украинците. Те имаха две значими аргументи за това.

Първо, обилни юридически тънкости с политически и военни последствия. В рамките на подписаните с Москва съглашения (стандартни за международния оръжеен пазар) Атина няма право да препродава модерни оръжия, закупени от Руската федерация, без единодушието на съветските управляващи. И казусът не е единствено в възможни съветски правосъдни каузи, само че и в един рисков казус - другите снабдители на оръжия ще се съобразят, че гърците не извършват отговорностите си.

Второ, военнополитическата конюнктура. Да, тези оръжия в бъдеще (в случай на дълготрайни наказания против съветския военно-промишлен комплекс и финансовата система) могат да се трансфорат в мъртва тежест - само че тук и в този момент те в действителност избавят страната от Турция. Затова Атина не желаеше да съобщи С-300 на украинците, без да получи ефикасна подмяна.

Наши хора

И тук американците се включиха в договарянията. На гърците бяха препоръчани различни разновидности за доставка на западни оръжия - съгласно слуховете може би става дума за френски системи за противовъздушна защита “Астер ” или даже американски “Пейтриът ”

Да, тези френски или американски системи към момента би трябвало да бъдат създадени и доставени. Но на гърците им е обещано да схванат, че няма да имат други способи гратис да заменят съветските системи за Противовъздушна отбрана със западни. Освен това американците са подготвени да подметнат бонуси.

Гръцките медии пишат, че Съединени американски щати, като се изключи че дават системи за противовъздушна защита, могат последователно да модернизират хеликоптерите на гръцката войска. Е, други оръжия. И има доста оръжия. „ В допълнение към зенитните ракети С-300 и бронетранспортьорите БМП-1, които армията закупи от запасите на Източна Германия, гръцката войска разполага с редица други съветски системи, в това число Тор-М1, “Оса ”, Противотанкови системи „ Корнет “ и „ Фагот “, както и високоскоростни транспортни кораби „ Зубър “ (малки десантни катери на въздушна възглавница) “, – написа гръцкото издание “Ню Пост ”. И в случай че последните са мъчно заменими (според гръцките медии, заради неналичието на съответни аналози в света), то за останалите такива благоприятни условия има. Но гърците нямат пари.

За да се заобиколи правният миг (забрана за реекспорт на съветско оръжие без единодушието на Москва), е нужна демонстрация на политическа воля на гръцките управляващи. Но тук Съединени американски щати нямат проблеми.

„ Сегашният министър председател Кирякос Мицотакис е най-антируски настроеният и проамерикански гръцки политик през последните 30 години. Преди него всички гръцки министър председатели се съмняваха в нуждата от наказания против Руската федерация, само че той ги поддържа (и освен поддържа, само че през юни сподели, че той дружно с Европа е във война с Руската федерация) ”, изяснява доцентът на Руския държавен филантропичен университет Вадим Трухачов. “Мицотакис е тясно обвързван с гръцката общественост в Съединени американски щати и укрепването на връзките с американците, съчетано с поддръжката за Украйна, са в основата на неговата политика. Именно американците и французите той вижда като съществени гаранти за защитата на Гърция ”, добавя специалистът.

И тези гаранти, съгласно Мицотакис, няма да извърнат изключително внимание на това, че Гърция е нарушила договорните си отговорности за възбрана на реекспорта. Свои хора са.

Остава обаче най-важният военнотехнически миг. Съвременните зенитно-ракетни системи са извънредно комплицирани оръжейни системи. Необходими са години за тяхното развиване и качествено образование на екипажите. Дори на следващия ден Гърция да получи американски системи, ще отнеме доста време, с цел да ги приведе в действителна бойна подготвеност. И през цялото това време небето на Гърция ще бъде на практика беззащитно. На първо място – пред турските Военновъздушни сили.

Дали Гърция ще желае да помогне на Украйна с цената на личната си безпомощност пред Турция – най-вероятно ще разберем отговора на този въпрос напълно скоро.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото ни музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР