Украйна и Русия се обвиниха взаимно, че са взривили стените

...
Украйна и Русия се обвиниха взаимно, че са взривили стените
Коментари Харесай

Взаимни обвинения за взрива на яз. Нова Каховка, руски обстрел над Киев и отблъсната украинска атака в Донецка област

Украйна и Русия се упрекнаха взаимно, че са взривили стените на огромен язовир и са предизвикали огромни наводнения в Южна Украйна, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

През нощта Русия нанесе нова вълна от въздушни удари по Киев ,

а Украйна заяви, че системите ѝ за противовъздушна защита са свалили над 20 крилати ракети при приближаването им към столицата. 

Оперативно командване " Юг " на украинската войска заяви ,

че съветските сили са взривили стената на язовир " Нова Каховка " в окупираната Херсонска област.

Непотвърдени видеозаписи в обществените медии демонстрират мощните детонации към язовира и прииждаща вода .

Язовирът, висок 30 метра и дълъг 3,2 километра, е издигнат през 1956 година на река Днепър. В него се съхранява вода, равна по количество на тази в Голямото солено езеро в американския щат Юта, а също така доставя с вода полуостров Крим, анексиран от Русия през 2014 година, и атомната електроцентрала в Запорожие, която също е под съветски надзор.

" Изясняват се мащабите на разрушенията, скоростта и размерите на водата ,

както и евентуалните региони на заливане ", обявиха украинските военни във " Facebook ".

Руските осведомителни организации оповестиха, че стената на язовира

е била разрушена при обстрел, а назначеният от Москва кмет на Нова Каховка упрекна Украйна в осъществяването на терористичен акт.

Ръководителят на Херсонската регионална военна администрация Олександър Прокудин съобщи във видообръщение ,

оповестено в Телеграм малко преди 07:00 ч. сутринта (и българско време), че „ съветската войска е направила следващия терористичен акт “, и предизвести, че водата ще доближи „ сериозни равнища “ до пет часа.

Ройтерс не можа да ревизира без значение известията и не беше ясно дали някое от тях бележи началото на дълго чаканата контраатака на Украйна. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски свика изключително съвещание на Съвета за национална сигурност

и защита на Украйна по отношение на гърмежа на бент. " Нова Каховка ", заяви по-рано през днешния ден в " Туитър " секретарят на съвета Олексий Данилов. 

Русия твърди, че е предотвратила огромно украинско нахлуване в Донецка област през уикенда ,

а през днешния ден съветското министерство на защитата съобщи, че е била отблъсната и нова украинска атака в региона, при която съгласно Москва са били нанесени тежки провали на съперника.

Вестник " Вашингтон пост " заяви, че някои американски публични представители считат ,

че украинската контраатака е към този момент в ход, макар че представителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби отхвърли да разяснява дали това е по този начин. " Няма да приказвам от името на украинските военни ", съобщи той на брифинг, като добави, че Съединените щати са създали " всичко допустимо... с цел да се уверят, че Киев разполага с цялото съоръжение, образование, благоприятни условия, належащо за реализиране на триумф ".

Вчера украинският външен министър Дмитро Кулеба съобщи пред Ройтерс ,

че Украйна към този момент разполага с задоволително оръжия за началото на контраатака, само че отхвърли да даде повече детайлности. Заместник-министърката на защитата Ганна Маляр съобщи в Телеграм, че Украйна " минава към настъпателни дейности " по разнообразни елементи на фронтовата линия, само че отхвърли догатките за началото на огромна контраатака. 

Понастоящем Русия управлява към 18 % от интернационално приетата украинска

територия и наскоро разгласи четири региона на Украйна за съветска територия, както направи и през 2014 година при анексирането на Кримския полуостров, отбелязва Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР