Украйна и редица от нейните съюзници настояват НАТО официално да

...
Украйна и редица от нейните съюзници настояват НАТО официално да
Коментари Харесай

Foreign Policy: САЩ и Германия се опитват да отложат поканата на Украйна за членство в НАТО

Украйна и редица от нейните съдружници упорстват НАТО публично да насочи покана към Киев за участие в Алианса в границите на срещата на върха през 2024 година във Вашингтон, само че напъните им се сблъскват с съпротива от страна на Съединени американски щати и Германия, оповестява американското издание Foreign Policy, като се базира на свои източници.

Източноевропейските сътрудници на Украйна в НАТО желаят поканата да бъде оповестена допустимо най-скоро, само че Вашингтон и Берлин се отнасят внимателно към сходно предложение и " оказват сериозна подмолна опозиция ", разкриват събеседници на редакцията.

Подчертава се, че Франция е една от страните, които са подготвени да изпратят незабавно публична покана на Киев. Други членове на НАТО, основно Съединени американски щати и Германия, считат, че е прекомерно рано да се започва процесът на приемане на Украйна в Алианса с оглед продължаващата война в страната.

Властите и в двете страни упорстват, че Украйна в последна сметка би трябвало да се причисли към Алианса, само че в този момент не е моментът за задействане на процедурите от този развой. Те акцентират, че е належащо страните-членки да се съсредоточат върху продължение на доставките на оръжия за Украйна.

Foreign Policy отбелязва, че " прекомерно бързото приемане на Украйна в НАТО може да предизвика пълномащабен спор сред НАТО и Русия “. Списанието позволява, че подобен предполагаем спор може да стане нуклеарен.

Дори в случай че Украйна получи публична покана да се причисли към Алианса, членовете му ще продължат да разискват по кое време и по какъв начин в действителност това може да се случи. Освен това поражда въпросът какъв брой време ще отнеме на Украйна да се причисли, даже и да получи публична покана.

Членовете на НАТО би трябвало единомислещо да одобрят приемането на нова страна, спънка, която може да провокира обилни политически разногласия и дипломатически главоболия в Алианса, разясняват в редакцията на Foreign Policy, като допълват, че " това може да отнеме години ".

В понеделник държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен удостовери, че вратите на НАТО остават отворени за Киев, само че не посочи времето на предстоящото влизане на Украйна в Алианса. През септември 2022 година Украйна подаде молба за ускорено присъединение към НАТО, а на срещата на върха във Вилнюс през юли 2023 година страната получи уверения, че ще бъде призната, " когато бъдат изпълнени нужните условия ". Срокове за приема не са оповестени.

Организацията неведнъж е подчертавала, че присъединението на Украйна към НАТО е невероятно, до момента в който страната е в положение на спор.

Инфо: Агенция " Фокус "

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР