Украйна и Международният валутен фонд се споразумяха за пакет от

...
Украйна и Международният валутен фонд се споразумяха за пакет от
Коментари Харесай

МВФ отпуска 15,6 млрд. долара заем на Украйна

Украйна и Международният валутен фонд се споразумяха за пакет от заеми от 15,6 милиарда $ , ориентирани към подсилване на държавните финанси, мощно наранени от нашествието на Русия, и към привличане на още повече поддръжка посредством уверяване на съдружниците, че Украйна следва мощна икономическа политика, предава Асошиейтед Прес.

Министерството на финансите на Украйна съобщи в сряда, че програмата ще " помогне за активизиране на финансиране от интернационалните сътрудници на Украйна, както и за поддържане на макрофинансова непоклатимост и обезпечаване на пътя към следвоенно възобновяване след успеха на Украйна във войната против агресора ".

Програмата за заем ще продължи четири години , като първите 12 до 18 месеца се концентрират върху подпомагането на Украйна да затвори дупката от големия си бюджетен недостиг и облекчение на натиска за финансиране на разноските посредством отпечатване на пари в централната банка, се споделя в изказване на МВФ от вторник.

Останалата част от програмата ще се концентрира върху поддръжката на кандидатурата на Украйна за участие в Европейския съюз и следвоенното възобновяване .

Очаква се договорката с МВФ да притегли още повече пари за Украйна, защото дава доказателства на евентуалните държавни управления донори, в това число страните от Групата на седемте и Европейския съюз, както и че държавното управление на Украйна следва постоянна икономическа политика.

Споразумението, което към момента се нуждае от утвърждение от изпълнителния съвет на МВФ, " се чака да помогне за активизирането на широкомащабно концесионно финансиране от интернационалните донори и сътрудници на Украйна по време на програмата ", сподели Гавин Грей, началник на задачата на МВФ за Украйна.

МВФ съобщи, че украинските управляващи са показали своя ангажимент към здравословна икономическа политика и са изпълнили всички контрактувани цели по време на предварителна консултация. Програмата за заем надвишава предходната процедура на МВФ, като отпуска заеми на страна, която е във война, според нови правила, които разрешават помощ при условия на " извънредно висока неустановеност ".
 МВФ афишира триумф в договарянията с Украйна
МВФ афишира триумф в договарянията с Украйна

Относно прегледа на мониторинга на програмата с присъединяване на Изпълнителния съвет

Украйна усили всеобщо военните разноски, до момента в който стопанската система се сви с към 30% през 2022 година, като удари данъчните доходи.

Резултатът беше голям бюджетен недостиг, който беше затрупан от външно финансиране от Съединени американски щати, Европейския съюз и други съдружници. Външната помощ оказа помощ на страната да приключи зависимостта си от пари, отпечатани от централната банка и заети на държавното управление, незабавна стъпка, считана за нужна при започване на войната, само че която може да подхрани инфлацията и да дестабилизира валутата на страната, в случай че продължи.
 Европейски Съюз оказва помощ с още 1,5 милиарда евро на Украйна
Европейски Съюз оказва помощ с още 1,5 милиарда евро на Украйна

Програмата на Европейски Съюз за макрофинансова помощ за Киев е за общо 18 милиарда евро

Преди войната Украйна реализира прогрес в реформирането на своята банкова система и провеждането на по-прозрачни държавни поръчки. Но Украйна към момента се класира на 122 от 180 страни в показателя за корупцията на Transparency International. Нейната предвоенна стопанска система се характеризира с политическо присъединяване на богати хора, известни като олигарси, и с муден прогрес в подобряването на правната система, възприемана като прекомерно отворена за политическо въздействие.

МВФ обаче съобщи след предварителните съвещания, че държавното управление е " постигнало прогрес в промените за подсилване на ръководството, битката с корупцията и върховенството на закона и е сложило основите за следвоенен напредък, макар че дневният ред на промените в тези области остава забележителен. "
 Зеленски подхваща твърди ограничения против корупцията
Зеленски подхваща твърди ограничения против корупцията

Този седмица президентът ще разгласи основни решения
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР