Украйна е призована да пресече една от така наречените червени

...
Украйна е призована да пресече една от така наречените червени
Коментари Харесай

Newsweek: Съюзник на НАТО призова Украйна да пресече една от червените линии на Путин

У последна е призована да пресече една от по този начин наречените червени линии на съветския президент Владимир Путин от съдружник в НАТО, до момента в който Киев се бори с дефицит на оръжия на бойното поле. Това оповестява в собствен разбор Newsweek.  

Путин неведнъж е предупреждавал страните от НАТО, че рискуват да разширят войната, в случай че дадат на Киев оръжия, които могат да доближат цели в Русия. Въпреки заканите, такива оръжия от този момент бяха дадени на Украйна, без никакви признаци на възмездие от страна на Путин. 

Финландия, която се причисли към НАТО предходната година, макар че Путин се опълчи на разширението на стратегическия алианс и цитира свързани опасения като причина за нахлуването в Украйна, утвърди нов пакет от военна помощ от 205 милиона $ за Украйна по-рано този месец. 

Министърът на защитата на Финландия Анти Хаканен сподели в коментар пред Финландската национална телевизионна компания в четвъртък, че Украйна може да употребява оръжия, предоставени от Финландия, с цел да нанесе удари по цели в Русия, твърди The Kyiv Independent. 

Хаканен означи, че други съдружници на Украйна са дали " ракетни системи с огромен обхват " и имат право да " посочат по какъв начин би трябвало да бъдат употребявани ". След това той прикани Германия да изпрати на Киев своите ракети с огромен обхват " Таурус ”, " в случай че желаят да оказват помощ на Украйна да завоюва ".  

Съобщава се, че Юка Копра от финландския парламент е отишъл още една крачка напред, като е споделил, че Украйна " би трябвало " да употребява доставените от Финландия оръжия, с цел да нападна „ военни цели от съветската страна ". 

" В противоположен случай тези военни обекти ще ударят от украинска страна. Това е безусловно законна отбранителна битка, която Украйна води. Уставът на Организация на обединените нации разрешава атакуване на военни цели през сухопътни граници ", сподели Копра.  

Nato ally tells Ukraine to cross Putin's red line
— Newsweek (@Newsweek)
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи сходни забележки в мнения за американската държавна медия Radio Liberty предходната седмица, заявявайки, че Украйна има законното право да нанася удари по " законни военни цели " в Русия с оръжия, доставени от Запада. 

" Според интернационалното право Украйна има право на самозащита. Това включва удари против законни военни цели, съветски военни цели отвън Украйна. Това е интернационалното право и, несъмнено, Украйна има право да се отбрани ", сподели Столтенберг.   

Украйна неотдавна претърпя серия от военни неуспехи след намаляването на помощта от западните съдружници. Скорошните загуби включват надзор над град Авдеевка в Донецк след няколкомесечни борби, до момента в който минимум три спомагателни селища покрай града бяха изгубени в понеделник и вторник, предава Newsweek. 

Докато 60 милиарда $ спомагателна американска помощ остава арестувана в Конгреса, някои от европейските съдружници на Киев в НАТО неотдавна предложиха по-малки суми, а Европейският съюз (ЕС) разгласи утвърждението на нов пакет от 54 милиарда $ помощ за Украйна по-рано този месец. Пакетът от Европейски Съюз обаче е за помощ, разпределена до 2027 година , до момента в който имаше други проблеми при снабдяването на Украйна с обещаните оръжия и муниции задоволително бързо, с цел да има значение за войските, борещи се на бойното поле.  

Леон Хартуел, старши помощник в London School of Economics мозъчен концерн LSE IDEAS, споделя пред Newsweek, че поемането на контрола над Авдеевка от Русия се дължи частично на " значително противоречие сред западните обещания за поддръжка за Украйна и действителното им даване ". 

" Украинските войски работят в извънредно неподходящо състояние, като са превъзхождани пет към едно на фронтовата линия, като Авдеевка е отблъскващ образец. В светлината на тези условия, по какъв начин въобще чакахме украинците да задържат Авдеевка толкоз дълго? ", сподели Хартуел.  

Адмирал сър Тони Радакин, шеф на въоръжените сили на Обединеното кралство, сподели по-рано тази седмица, че Украйна " се бори във връзка с своите муниции и ресурси и е неотложно за останалата част от света да отговори на това ", като в същото време допуска, че Киев може да не е в положение да стартира по този начин нужната контраатака до идната година. 

* Вижте и това видео от архива ни:  

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР