Украйна е почти най-корумпираната страна в Европа. Поне според индекса

...
Украйна е почти най-корумпираната страна в Европа. Поне според индекса
Коментари Харесай

Германски медии: Корупцията в Украйна е на всяка крачка

Украйна е съвсем най-корумпираната страна в Европа. Поне съгласно показателя на корупцията на Transparency International. Само една страна на европейския континент е в по-лошо състояние във връзка с корупцията - Русия.

Това е проблем, който украинците осъзнават мъчително, оповестява немският „ Тагесшау ”. " Не е огромна философия да се разбере, че имаме корупция в огромни мащаби. Разликата сред Европейския съюз и Украйна е, че корупцията се демонстрира съвсем на всяко равнище на ръководство - от най-обикновените хора до евентуалния министър-председател “, споделя Максим – млад мъж от Киев, който сега в обезпечава дронове и помощи за армията.

Много от приятелите му се занимават с филантропична помощ. Със особено позволение на мъжете се позволява също да напущат страната за къс интервал от време. На границата Максим и приятелите му имат неприятно прекарване: „ Колата на нашите другари беше спряна на границата. Някои от граничните чиновници желаеха пари за влизане. Случаят обаче бързо се обяснява, украинската полиция пристигна и арестува граничарите. “  

Гранични чиновници, които желаят подкупи, продажба на получена филантропична помощ - това са все истории, които се популяризират в Украйна от началото на войната. Трудно е да бъдат тествани. Но в страна, в която корупцията е публикувана в съвсем всички сфери на живота, за доста хора те наподобяват достоверни.

Фактът, че полицейските чиновници се намесват и подхващат дейности, към този момент демонстрира усъвършенствания. Антон Марчук от Центъра за битка с корупцията изяснява: „ Имаме прогрес, може би не толкоз бърз, колкото бихме желали, само че той демонстрира, че се движим в вярната посока. “

Например за паспорти и документи към този момент може да се кандидатства онлайн. По-малкият физически контакт със чиновниците в офиса значи и по-малко благоприятни условия за предоставяне на рушвет. Здравната система е реформирана по този начин, че пациентите към този момент не би трябвало да заплащат за направление. Създадени са и няколко институции за битка с корупцията. Критиците обаче ги дефинират като неефективни.

„ Имаме опция да създадем повече, с цел да създадем по този начин, че корупцията да доближи междинното за Европейски Съюз равнище. Можем да го създадем, изключително в този момент, когато имаме ясна цел, каквато преди нямахме. Сега имаме вероятността да станем член на Европейски Съюз в бъдеще “, сподели Марчук.

Немалко европейски страни са по-песимистично настроени. В отчет на датското външно министерство Киев даже е упрекнат в липса на воля за битка с корупцията, оповестява „ Süddeutsche Zeitung ”. Толкова остра рецензия не е чувана от началото на войната в Украйна. Данните на Transparency International също демонстрират, че през последните осем години нещата в Украйна са се подобрили.

„ Преди 2014 година беше извънредно. По пътя от Киев до Харков постоянно те спираха служители на реда и ти желаеха пари. Вече не е по този начин ", споделя Максим. 

Когато преди девет години започнаха всеобщите митинги на Майдана в Киев, битката с корупцията беше едно от главните претенции на придвижването. Оттогава доста хора водят от време на време разочароваща борба против надълбоко вкоренената система. Появи се гражданско общество, което е готово да поеме по дългия път към участие в Европейски Съюз.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР