Украйна е изнесла 15 милиона тона товари през своя коридор

...
Украйна е изнесла 15 милиона тона товари през своя коридор
Коментари Харесай

Зърненият коридор на Украйна в Черно море работи: Изнесени са 15 милиона тона товари

Украйна е изнесла 15 милиона тона товари през своя кулоар в Черно море. Това разгласи вицепремиерът на страната Александър Кубраков, представен от " Ройтерс ", съобщи Българска телеграфна агенция и Нюз.бг.

10 милиона тона от общия експорт са селскостопански артикули.

Украйна отвори коридора, обхващащ западното крайбрежие на Черно море покрай Румъния и България, през август - малко след като Русия напусна зърнената сделка от 2022 година, реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации, и заплаши да третира всички кораби като евентуални военни цели.

151 кораба са употребявали украинския зърнен кулоар в Черно море

Превозени са общо 4,4 млн. тона товари

" За петте месеца на действие на коридора 469 нови кораба са посетили нашите украински пристанища за товарене ", регистрира Кубраков.

Той уточни, че сега 39 кораба се товарят в пристанищата в Одеса, Черноморск и Южен, а други 83 кораба са удостоверили готовността си да дебаркират в пристанищата и да изнесат 2,4 милиона тона разнообразни товари.

Украйна е главен производител и експортьор на зърно в света. Тя твърди, че остатъкът ѝ от зърно за експорт възлиза на общо 50 милиона тона в интервала юли-юни за сезон 2023/24.

Към днешна дата страната е изнесла общо 19,4 милиона тона зърно.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР