Украйна е готова да обсъжда неутрален статус като част от

...
Украйна е готова да обсъжда неутрален статус като част от
Коментари Харесай

Украйна е готова да обсъжда неутрален статус, но не и да се откаже от територия

Украйна е подготвена да разисква безпристрастен статус като част от спокойно съглашение с Русия, само че той ще би трябвало да бъде обезпечен от трети страни и да бъде подложен на референдум, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в изявление, съобщи Ройтерс.

Старши консултант на Зеленски сподели обаче пред предаването BBC, че Украйна няма да се откаже от никаква територия.

Кремъл разгласи през днешния ден, че мирните договаряния сред Русия и Украйна може да стартират на следващия ден в Турция и добави, че е значимо договарянията да се водят лице в лице, без значение от ограничавания прогрес досега. Руският президент Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган се договориха през вчерашния ден в телефонен диалог договарянията да се проведат в Истанбул, като Анкара се надява те да доведат до преустановяване на огъня в Украйна.

Южният украински град Мариупол е на ръба на филантропична злополука и би трябвало да бъде напълно евакуиран, сподели кметът Вадим Бойченко. Той добави, че към 160 000 цивилни към момента са били блокирани в града.

Украйна прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да разгласи специфична зона за сигурност за Чернобилската АЕЦ, съобщи ДПА.

16.30

Украйна няма да се откаже от никаква територия

Старши консултант на украинския президент Владимир Зеленски сподели пред предаването World at One на BBC Radio 4, че Украйна няма да се откаже от никаква територия.

В навечерието на по-нататъшните договаряния сред Русия и Украйна Александър Роднянски сподели, че " в този момент натискът е върху Русия ".

" Ясно е, че те не могат да устоят тази война с години и моралът им е толкоз невисок, че даже не могат да поддържат своите доставки и логистика “, сподели той.

Роднянски, който е и помощник по стопанска система в Кеймбриджския университет, сподели, че Украйна няма да жертва своята " териториална целокупност ".

" Ако попитате хората, които живеят в тези региони, те не биха желали да живеят в Русия. Как да ги оставим? Да не приказваме за цялата концепция за делене на страната ни на две ", сподели съветникът на украинския президент.

Той допусна за реализиране на мир ще бъде нужна " по-конкретна " версия на " меморандума от Будапеща ", който дава гаранции за сигурност на Украйна.

" Меморандумът от Будапеща трябваше да подсигурява нашата сигурност в подмяна на отказването от нуклеарните оръжия през 90-те години. Трябва да е нещо в тази тенденция, където да бъдат посочени стъпките, кои страни тъкмо ще работят по какъв метод, в случай че Нашата сигурност е застрашена ", сподели Роднянски.

Но предизвести, че евентуалното присъединяване на страните от НАТО в подобен пакт ще бъде " внимателен въпрос ".

" Ето за какво договарянията не са лесни, тъй като не бихте желали да задействате член 5, всъщност, привличайки цялото НАТО в спор с Русия. Това е, което страните от НАТО не желаят да се случи, и по тази причина договарянията към момента не престават. "

15.00

Кремъл: Руско-украинските договаряния може да стартират на следващия ден в Турция

Кремъл разгласи през днешния ден, че мирните договаряния сред Русия и Украйна може да стартират на следващия ден в Турция и добави, че е значимо договарянията да се водят лице в лице, без значение от ограничавания прогрес досега, съобщи Ройтерс.

Руският президент Владимир Путин и турският му сътрудник Реджеп Тайип Ердоган се договориха през вчерашния ден в телефонен диалог договарянията да се проведат в Истанбул, като Анкара се надява те да доведат до преустановяване на огъня в Украйна.

Турция сподели, че договарянията може да стартират още през днешния ден, само че представителят на Кремъл Дмитрий Песков посочи, че това надали ще се реализира, защото през днешния ден договарящите ще дойдат в Турция.

Песков сподели пред публицисти, че по въпроса за евентуална среща сред Путин и Зеленски няма прогрес. Той добави, че досега договарянията не са постигнали значителен прогрес или пробиви.

14.00

Кметът на Мариупол се притеснява от филантропична злополука

Южният украински град Мариупол е на ръба на филантропична злополука и би трябвало да бъде напълно евакуиран, сподели кметът Вадим Бойченко, представен от Ройтерс.

Той добави, че към 160 000 цивилни към момента са били блокирани в града. Двадесет и шест рейса са чакали да изтеглят част от тях, само че съветските сили не се съгласили да им обезпечат безвредно прекосяване.

" Руската федерация си играе с нас. Ние сме в ръцете на нашествениците “, сподели той. Русия отхвърля да е нападала цивилни и упреква Украйна за многократния крах да се спогодят за безвредни коридори за хванатите в капан жители.

Мариупол е възприеман като един от стратегически най-важните градове за съветските сили да основат мост сред Крим, анексиран от Москва през 2014 година и двата сепаратистки анклава в източната част на Украйна.

Украйна разгласи, че през днешния ден няма проекти да се пробва да основава филантропични коридори, където и да е в страната заради боязън от съветски офанзиви.

" Нашето разузнаване рапортува за вероятни " провокации “ от страна на окупаторите по филантропичните коридори. Така, от основание за социална сигурност, ние няма да отваряме никакви филантропични коридори през днешния ден “, сподели вицепремиерът Ирина Верешчук.

12.00

Киев изиска защитна задача на Организация на обединените нации за Чернобил

Украйна прикани Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да разгласи специфична зона за сигурност за Чернобилската АЕЦ, съобщи ДПА.

Според украинския вицепремиер Ирина Верешчук контролът над региона би трябвало да бъде стихотворец от специфична задача на Организация на обединените нации, показва вестник " Украинска истина ".

" Що се отнася до нуклеарната сигурност, безотговорните и непрофесионални дейности на съветската войска съставляват сериозна опасност освен за Украйна, само че и за още стотици милиони европейци ", сподели тя. " Затова призоваваме Съвета за сигурност на Организация на обединените нации да вземе своевременни ограничения за демилитаризация на зоната на отчуждение към Чернобилската АЕЦ и да разположи специфична задача на Обединените народи. "

Това по думите на Верешчук ще понижи риска от нова акцидент в Чернобил, породена от съветските окупационни войски.

Тя съобщи, че съветските сили складират огромни количества муниции в региона на реактора, и добави, че в региона към него са избухнали огромни горски и храстови пожари, които могат доведат до съществени последици.

Руските войски попречват напъните да бъдат потушени пожарите и в следствие от тях до въздуха могат да доближат радиоактивни частици, които след това да бъдат разнесени от вятъра, съобщи Верешчук.

Ден по-рано украинското министерство на околната среда записва общо 31 огнища на пожари на територията на Чернобил.

Територията на електроцентралата е под съветски надзор от към месец. След опустошителната нуклеарна повреда в Чернобил през 1986 година над опустошения реактор беше издигнат огромен купол. Там и до през днешния ден се складира радиоактивен боклук.

11.30

Путин желае " корейски сюжет " за Украйна

Лондонският ежедневник " Индипендънт " цитира изявление на началника на украинското разузнаване, съгласно който Путин желае корейски сюжет, при който " да раздели Украйна на две ".

Режимът на Путин се пробва да раздели страната и да сътвори " Северна и Южна Корея в Украйна ", откакто не е съумял да превземе цялата страна, показва шефът на украинското военно разузнаване Кирило Буданов.

Според Буданов Русия се готви да завземе източната част на Украйна, откакто Москва е показала, че ще се концентрира върху " освобождението " на Донбас, където сепаратисти водят война против държавното управление в Киев от осем години.

Украйна се пробва да се възползва от смяната в съветската военна тактика, отбелязва в. " Уолстрийт джърнъл ".

Изданието показва, че украинските войски се пробват да си върнат завоюваните от съветските сили позиции, до момента в който Москва насочва вниманието си към това да управлява линия от южната и източната част на Украйна. Според вестника, за това свидетелства вчерашното изтласкване на съветските войски от украинските сили от град Тростянец на североизток, покрай съветската граница, с опция да отворят кулоар към обкръжения от руснаците регионален център Суми.

10.00

Кметът на украинския град Славутич заяви, че съветските сили са се изтеглили

Кметът на украинския град Славутич, където живеят служащите, поддържащи спряната Чернобилска нуклеарна централа, заяви, че съветските сили са се изтеглили от града, откакто са изпълнили задачата си по обследването му, съобщи Ройтерс.

Вчера губернаторът на Киевска област Олександър Павлюк съобщи, че съветски войски са поели надзор върху града, който се намира директно до неразрешената зона към централата, претърпяла през 1986 година най-тежката нуклеарна злополука в света. В града живеят украински служащи, които не престават да се грижат за централата.

" Руските елементи свършиха работата, която си бяха набелязали. Направиха оглед на града, през днешния ден завършиха с това и напуснаха. В момента в него към този момент няма такива сили ", сподели във видео пост в интернет кметът на северния град Юри Фомичев.

Фомичев означи, че е работил с руснаците, а не е сътрудничил с тях. Миналата седмица регионалният губернатор Павлюк сподели, че съветските сили са отвлекли кмета, напомня Ройтерс.

09.00

Отблъснати съветски офанзиви

Украинската войска заяви, че са били отблъснати пет офанзиви на съветските сили в Донецка и Луганска област. Oсвен това украинските сили не престават да удържат съветските войски, които целят да открият надзор над основни пътища и обитаеми места наоколо до Киев.

Военновъздушните сили на Украйна оповестиха, че са унищожили 4 самолета, 1 хеликоптер и 2 безпилотни летателни апарата. Тази информация не е доказана от различен източник.

Пътен знак, изобразяващ съветския президент Владимир Путин и надпис " Окупатори, вървете на м...ата си, вън от Украйна " е подложен на контролно-пропусквателен пункт покрай Черкаси, до момента в който украинската войска се готви да отблъсне съветската атака от юг. 26 март 2022 година



Сн.ЕПА/БГНЕС

08.00

Следващият кръг от договаряния ще се състои в Истанбул от 28 до 30 март

От 28 до 30 март Истанбул ще бъде хазаин на идващия кръг от директни договаряния сред представителите на Русия и Украйна, заяви представителят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган Ибрахим Калън.

" Срещата на преговорните делегации на Русия и Украйна ще се организира в Истанбул. Ние ще продължим да поставяме старания и да подхващаме начинания за реализиране на прогрес в договарянията и преустановяване на войната във допустимо най-кратък период ", написа Ибрахим Калън в Туитър.

Вчера турският президент е разговарял по телефона с съветския президент Владимир Путин. От Дирекцията по връзки към президентството оповестиха, че двамата държавни ръководители са разискали събитията по отношение на войната сред Русия и Украйна и преговорния развой.

" Подчертавайки нуждата от преустановяване на огъня и определяне на мир сред Русия и Украйна допустимо най-скоро и от възстановяване на филантропичната обстановка в района, президентът Ердоган съобщи, че Турция ще продължи да способства по всевъзможен метод в този развой. Президентът Ердоган и президентът на Русия Владимир Путин се договориха идната среща на преговорните екипи на Русия и Украйна да се организира в Истанбул ", се показва в известието на Дирекцията.

Новината бе доказана и от турския външен министър Мевлют Чавушоглу, който написа в Туитър: " Ние сме наясно с отговорността за доверието, което страните изпитват към Турция. В резултат на напъните на президента Ердоган преговорните делегации на Русия и Украйна ще се срещнат в Истанбул лице в лице. Надяваме се, че срещите ще доведат до трайно преустановяване на огъня и определяне на мир ".

07.00

Украйна е подготвена да разисква безпристрастен статус

Украйна е подготвена да разисква безпристрастен статус като част от спокойно съглашение с Русия, само че той ще би трябвало да бъде обезпечен от трети страни и да бъде подложен на референдум, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в изявление, съобщи Ройтерс.

Става дума за изявление с съветски публицисти с дълготрайност от 90 минути и извършено посредством видеоконферентна връзка.

Руските управляващи предизвестиха съветските медии да не излъчват това изявление, отбелязва Ройтерс.

В изявлението Зеленски от самото начало приказва на съветски език. В него той отбелязва, че съветското навлизане в Украйна е довело до заличаването на градове с рускоезично население и до опустошения, по-големи от тези, породени от войните в Чечения.

" Гаранции в областта на сигурността и безпристрастен статус, безядрен статус на нашата страна. Готови сме за това. Това е най-важното ", споделя Зеленски в изявлението.

Украинските договарящи в договарянията си с Русия разискват и въпроса с използването на съветския език в Украйна, съобщи украинският водач.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР