Украйна днес обяви началото на дългоочакваната контраофанзива, с която възнамерява

...
Украйна днес обяви началото на дългоочакваната контраофанзива, с която възнамерява
Коментари Харесай

Украйна обяви начало на контраофанзива в посока на Херсон

Украйна през днешния ден разгласи началото на дълго чаканата контраатака, с която има намерение да си върне териториите в южната част на страната, завладяни от съветските сили от началото на нашествието – ход, който отразява възходящата убеденост на Киев на фона на доставките на западно въоръжение, съобщи Ройтерс.

Новината идва и на фона на информацията за това, че екип от организацията за нуклеарна сигурност на Организация на обединените нации пътува към Украйна, с цел да инспектира Запорожката АЕЦ – завладяна от съветските сили през март, само че към момента ръководена от украински чиновници – която се трансформира в гореща точка на военните дейности.

" Днес започнахме настъпателни дейности в разнообразни посоки, в това число в района на Херсон ", съобщи говорителката на южното командване на украинските сили Наталия Гуменюк, представена от украински публични медии.

В ранната фаза на войната Русия бързо завладя елементи от Южна Украйна покрай брега на Черно море, в това число Херсон, в внезапен контрастност с проваления си опит да превземе столицата Киев, напомня Ройтерс. Украйна употребява високотехнологични доставени от Запада оръжия, с цел да поразява съветски хранилища за муниции и да аргументи безпорядък в линиите за доставяне. Гуменюк сподели на конференция през днешния ден, че Украйна е поразила над 10 такива склада през последната седмица и добави, че това " несъмнено е отслабило врага ". Тя отхвърли да даде детайлности за контраофанзивата и сподели, че съветските сили в Южна Украйна към момента са " много мощни ".

Ръководителят на анексирания от Русия Крим Сергей Аксьонов отхвърли известието за контраатака като " следващ фалшив на украинската агитация " в своя обява в " Телеграм ". Крим се намира до Херсонска област. " Поредният фалшив на украинската агитация, който елементарно се възприема от Запада: Украинските бойци сякаш са почнали нахлуване в южното направление. Това е тъкмо такова осведомително подмятане, както и всички предходни, като виртуалните " офанзиви " против Кримския мост, които диванните войски на киевския режим направиха нееднократно ", написа Аксьонов в канала си в " Телеграм ".

Съобщенията в украинските медии за хипотетично нахлуване на украинските въоръжени сили в Херсонска област не дават отговор на действителността, градът живее умерено, съобщи заместник-началникът на военно-гражданската администрация на региона Кирил Стремоусов, представен от ТАСС. " Това е фалшификат. Настъплението на украинските въоръжени сили е заблуда, филм. Никой не напредва, никой не отстъпва. Всичко това е фикция. Живеем умерено, развиваме се ", сподели Стремоусов.

По-рано локален народен представител и консултант на шефа на Херсонска област съобщи пред украинската телевизия, че украинските сили са подхванали контраатака на юг. " Днес имаше мощни артилерийски офанзиви по вражеските позиции.../ по цялата територия на окупираната Херсонска област. Това е известието, което чакахме от пролетта: че това е началото на края на окупацията на Херсонска област ", сподели Сергий Хлан пред малкия екран, представен от Франс прес. 

Той увери, че украинските сили имат предимство на южния фронт след няколко удара в последните седмици против мостове в Херсонска област, които са имали за цел да затруднят логистиката на съветската войска.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР