Украинското външно министерство повика хърватския посланик Аница Ямич след изявление

...
Украинското външно министерство повика хърватския посланик Аница Ямич след изявление
Коментари Харесай

Украйна е повикала хърватския посланик заради “обидните изявления” на президента Миланович

Украинското външно министерство повика хърватския дипломат Аница Ямич след изказване на хърватския президент Зоран Миланович, че Украйна няма място в НАТО, оповестява Хина.

Миланович съобщи през вчерашния ден, че Хърватия няма да има военно наличие в Украйна при положение на съветска инвазия. Миланович сподели също, че събитията в Украйна от 2014 година, известни като Революция на достолепието, са били боен прелом. Той уточни, че Европа не е направила задоволително, с цел да окаже помощ на Киев и че напреженията на границата сред Украйна и Русия са последица от американската вътрешна политика.

В изказване нощес украинското министерство уточни, че изказванията на Миланович във връзка със събитията от 2014 година наскърбяват възприятията на украинците и чужденците, които са дали живота си за европейско бъдеще.

Изразено бе надълбоко отчаяние от изказването на хърватския президент по отношение на участие на Украйна в НАТО и неуместността на подкрепяне на нашата страна по време на съветската експанзия, уточни министерството.

Подчертано бе, че изказването опонира особено на човешките полезности, като се има поради горчивият боен опит на хърватския народ, се споделя в известието на министерството.

Министерството отбелязва, че Миланович е изразил неуважение и непризнателност за помощта на Украйна, предоставена по време на битката на Хърватия за самостоятелност и в битката против опустошителните горски пожари предходната година.

В същото време ние сме уверени, че тази непризнателност е негова персонална демонстрация и не обгръща хърватския народ, с който сме свързани с другарство и взаимно почитание, посочи министерството.

В текста се прибавя, че изказванията на Миланович подхождат на съветските пропагандни стандарти, че те не са в сходство с формалната позиция на Хърватия и вредят на двустранните връзки и подкопават единството в Европейски Съюз и НАТО.

Министерството желае обществено опровергаване на обидните изказвания, както и те да не се повтарят в бъдеще. То уточни също, че украинският дипломат ще реагира в Загреб.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР