Украинското разузнаване съобщи, че руските сили нанасят удари по Украйна

...
Украинското разузнаване съобщи, че руските сили нанасят удари по Украйна
Коментари Харесай

ISW: Русия стреля по Украйна с ракети, получени при разпада на СССР


Украинското разузнаване заяви, че съветските сили нанасят удари по Украйна с ракети, които Киев е трансферирал на Москва през 90-те години на предишния ХХ век като част от интернационално съглашение, което Кремъл категорично е нарушил, нахлувайки в Украйна през 2014 година и 2022 година
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8566
Това се показва в дневния разбор на обстановката в Украйна на Института за проучване на войната (ISW).

В коментар за The New York Times представителят на украинското Главно разследващо ръководство (ГРУ) Вадим Скибицки съобщи, че съветските сили употребяват балистични ракети и стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95, които Украйна е трансферирала на Русия като част от Будапещенския меморандум, по силата на който Украйна трансферира нуклеарния си боеприпас на Русия за извеждане от употреба.

В подмяна на това Русия, Съединени американски щати и Обединеното кралство се ангажираха да " зачитат независимостта, суверенитета и съществуващите граници на Украйна ". Това съглашение породи прочут спор по отношение на това дали с него Съединените щати и Обединеното кралство се задължават да пазят Украйна, което не е направено. Не може да има спор обаче, че с това съглашение Русия категорично признава, че Крим и регионите на Донецка и Луганска област, които тя окупира през 2014 година, са част от Украйна.

С това съглашение Русия също по този начин се ангажира " да се въздържа от опасност или приложимост на мощ против териториалната целокупност или политическата самостоятелност на Украйна ", наред с доста други разпореждания, които Русия е нарушила. Скибицки означи, че Русия е премахнала нуклеарната бойна глава от тези изведени от употреба дозвукови крилати ракети Kh-55, които в този момент се употребяват за нанасяне на масирани ракетни удари по Украйна.

Високопоставени израелски чиновници обявиха, че Иран се стреми да ограничи обсега на ракетите, които възнамерява да даде на Русия. На 12 декември Axios заяви, че Иран се притеснява от интернационален отзив от даването на Русия на ракети с огромен обхват на деяние, които да употребява във войната в Украйна, и означи, че признатата през 2015 година Резолюция 2231 на Съвета за сигурност на Организацията на обединените народи (ООН) предотвратява предаването или приемането на ирански балистични ракети с обхват на деяние над 300 км и потребен товар над 500 кг до октомври 2023 година Axios означи, че нарушаването на тази резолюция може да докара до механизма " snapback ", който още веднъж постанова наказания на Организация на обединените нации против Иран.

Малко евентуално е беларуските сили да атакуван Украйна макар изключителната инспекция на военната подготвеност на Беларус на 13 декември. Президентът на Беларус Александър Лукашенко подреди на 13 декември да се извърши незабавна цялостна инспекция на готовността на беларуските военни сили. Учението не наподобява да е прикритие за съсредоточаване на беларуски и/или съветски сили наоколо до изходни позиции за навлизане в Украйна. То включва разрастване на беларуски детайли на полигони в цяла Беларус, осъществяване на инженерни задания и тренировки за секване на реките Неман и Березина (които се намират надлежно на над 170 км и 70 км от беларуско-украинската граница).

Кадри от обществените мрежи, оповестени на 13 декември, демонстрират колона от евентуални беларуски бойни машини на пехотата и камиони, за които се оповестява, че се придвижват от Колодищи (източно от Минск) към Хатава (на 6 км южно от Минск).

Според известията на 13 декември беларуските сили разполагат 25 БТР-80 и 30 камиона с персонален състав към Маларита, Брест (на към 15 км от Украйна).

Съобщава се, че съветските танкове Т-80 са се разгърнали от полигона Обуз-Лесновски в Брест, Беларус, към Бресткия полигон също в Брест (на към 30 км от беларуско-украинската граница) към 12 декември. Съобщава се, че Русия е разгърнала три прехващача МиГ-31К на беларуското летище в Мачулище на 13 декември.

Тези разположения евентуално са част от продължаващите съветски осведомителни интервенции, които допускат, че беларуските стандартни сухопътни сили могат да се причислят към съветското навлизане в Украйна. ISW е писала в детайли за това за какво е извънредно малко евентуално Беларус да нахлуе в Украйна в обозримо бъдеще.

На 13 декември американски публични лица обявиха, че Пентагонът завърши проектите си за изпращане на системи за противоракетна защита Patriot в Украйна. Официалните представители на Съединени американски щати чакат да получат нужните утвърждения от министъра на защитата Лойд Остин и президента Джо Байдън, като Пентагонът може да направи публично известие още на 15 декември.

CNN оповестява, че не е ясно какъв брой ракетни системи Patriot ще бъдат предоставени на Украйна по проекта на Пентагона, само че че типичната батарея Patriot включва до осем пускови установки с потенциал от по четири подготвени за изстрелване ракети, радарни системи за ориентиране, компютри, генератори за зареждане и станция за ръководство на бойните дейности.

Русия продължава да употребява понятията за тероризъм като правна рамка за вътрешни репресии. Независимият съветски вестник " Медуза " означи на 13 декември, че през последните две десетилетия Русия уголемява понятието за тероризъм в съветското законодателство, а през декември тази година Държавната дума предложи нови промени в съветския Наказателен кодекс, които приравняват саботажа към терористичен акт. Медуза ускорява следствието на различен самостоятелен съветски вестник, " Новая газета ", който отбелязва, че съветската Федерална работа за сигурност (ФСБ) е минала от фокусиране върху определянето на активността на ислямистките бойци в Кавказ като тероризъм към насочване на тероризма към концепцията за украинските " диверсанти ".

Основни заключения

Малко евентуално е беларуските сили да атакуван Украйна макар неочакваната инспекция на военната подготвеност на Беларус на 13 декември.

Украинските публични лица не престават да считат, че е малко евентуално Беларус да нападне Украйна на 13 декември.

Високопоставени израелски чиновници обявиха, че Иран се стреми да ограничи обсега на ракетите, които възнамерява да даде на Русия, с цел да избегне задействането на наказания на Организация на обединените нации.

Украинското разузнаване заяви, че съветските сили нанасят удари по Украйна с ракети, които Украйна е трансферирала на Русия през 90-те години на предишния век като част от интернационалното съглашение, с което Русия признава Крим и цялата Донецка и Луганска област като част от Украйна и се задължава да не заплашва и да не атакува Украйна.

На 13 декември публични представители на Съединени американски щати обявиха, че Пентагонът завърши проектите си за изпращане на системи за противоракетна защита Patriot в Украйна.

Русия продължава да употребява понятията за тероризъм като правна рамка за вътрешни репресии.

Руските сили организираха лимитирани контраатаки в региона на Сватово и Кременна.

Руските сили означиха нищожен прогрес в региона на Бахмут и продължиха сухопътните набези край Авдийовка и Вухледар.

Възможно е съветските сили да се изтеглят от някои региони на юг от река Днепър, защото не престават да укрепват тиловите си позиции в окупираната Херсонска област.

Вероятни украински участници смъкнаха мост в Мелитопол, Запорожка област, на фона на зачестилите известия за украински удари против съветски военни обекти край Мелитопол през последните няколко дни.

Групата " Вагнер " продължава да поставя старания да употребява новобранци от съветски пленници за основаване на бойна мощност.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР