Украинският военнопленник, когото руските войски брутално застреляха в плен заради

...
Украинският военнопленник, когото руските войски брутално застреляха в плен заради
Коментари Харесай

Александър Мациевски - името на убития военнопленник, станал символ със Слава на Украйна

Украинският военнопленник, който съветските войски брутално гръмнаха в плен поради дързостта да произнесе " Слава на Украйна ", се споделя Александър Мациевски. Той е бил войник от 163-ти батальон на 119-та обособена бригада на войските на Черниговска област, заяви УНИАН.

По-рано украински медии и военни елементи неправилно бяха популяризирали изказванието, че убитият се е споделя Тимофий Микайлович Шадура. 

Официалната информация от Териториално ръководство " Север " на Водоснабдителна система на Украйна е, че на 30 декември Мациевски и още четирима военни са се присъединили в борба с превъзхождащи ги сили на съперника в покрайнините на Соледар, край Бахмут.

Около 12:00 часа връзката с Александър била изгубена. Подкрепленията не съумели да пробият позицията поради непрестанен огън с минохвъргачки.

" Не знаем изцяло детайлностите за тази борба. Не е известно кой е умрял и по какъв начин, не е известно по какъв начин Александър е бил хванат, за жалост нямаше очевидци - всички бяха мъртви или изчезнали ", се споделя в изказване на войската.

Майката на Александър, синът му Михаил и военнослужещите от поделението му разпознали войника в оповестения клип.
Александър Мациевски - " Герой на Украйна "
Мациевски е роден през 1980 година в Молдова, където майка му е изпратена за систематизиране във фабрика за обувки. Там Александър след това приключва гимназия и лицей по електротехника. След това фамилията се завръща в Нижин, Украйна.

До февруари 2022 година Александър работи по специалността си. След началото на войната той помага да се създадат укрепления, охранява на КПП-то и приготвя коктейли " Молотов ".

На 11 март, м.г. е причислен в батальона за териториална защита на Нижин. Назначен е за снайперист.

През декември, когато батальонът трябваше да поеме на изток, Александър не споделя на майка си, че ще отиде в зоната на дейни военни дейности, тъй като не искал да я тревожи.

На 29 декември запоследно разговаряли по телефона. На 7 януари събратята му се обадили, с цел да уведомят околните за гибелта му.


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР