Украинският внос на отбранително оборудване от Турция е нараснал близо

...
Украинският внос на отбранително оборудване от Турция е нараснал близо
Коментари Харесай

Украйна получава огромно количество военно оборудване от Турция

Украинският импорт на отбранително съоръжение от Турция е повишен близо 30 пъти на годишна основа през първото тримесечие, когато Киев се приготвяше и стартира битка против съветската инвазия, сочат публични данни, представени от Ройтерс, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турция е изнесла продукция на стойност 59,1 милиона $ за Украйна за същия интервал по отношение на 1,9 милиона $ през първото тримесечие на 2021 година съгласно данните на Събранието на експортьорите на Турция. Събранието, което е секторна асоциация, не прецизира какво тъкмо е оборудването. Украйна купи над 20 бойни дронове Байрактар TB2 от турската компания “Байрактар” последните години и поръча още 16 през януари. Поръчката бе доставена при започване на март.

Анкара и Киев от дълго време си сътрудничат в региона на защитата. Турция, която е член на НАТО, има морска граница с Украйна и Русия в Черно море, поддържа положителни връзки и с двете страни и предложи да посредничи в договарянията сред тях. Анкара продължава да доставя дронове на Украйна, само че не наложи наказания против Москва.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган неведнъж е подлагал на критика Русия за нашествието в Украйна, само че също по този начин даде да се разбере, че желае опциите му за връзката с съветския му сътрудник Владимир Путин да останат открити. Общият турски експорт в региона на защитата за първото тримесечие е повишен с 48,6 % на годишна основа, сочат данните на секторната асоциация. През 2021 година турският експорт на отбранителна продукция е била на стойност 3,224 милиарда $, което е нарастване с 41,5 % по отношение на миналата година.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР