Украинският външен министър Вадим Пристайко заяви, че е започнало планираното

...
Украинският външен министър Вадим Пристайко заяви, че е започнало планираното
Коментари Харесай

Украйна и сепаратистите започнаха да раздалечават войските си в Донбас

Украинският външен министър Вадим Пристайко съобщи, че е почнало плануваното раздалечаване на киевските войски от силите на самопровъзгласилите се републики, предадоха " Ройтерс " и ТАСС.

Стъпки в тази посока, съгласно " Дойче веле ", са почнали и проруските сепаратисти в региона на градчето Золоте (Золотое на руски) и предстоят такива Петрово-Красносиля (Петровское), също в Луганска област.

Това се прави според постигнатите съглашения от Контактната група за спора в Източна Украйна. Двете страни би трябвало да реалокират силите си и въоръжените си на разстояние километър от линията на разграничаване сред тях. Агенция " Униан " отбелязва, че процесът трябваше да стартира на 7 октомври, само че се отсрочи поради продъжлаващо напрежение.
.
" Раздалечаването в Золотое към този момент е в ход, започваме го през днешния ден ", съобщи министърът преди началото на Инвестиционен конгрес в Мариупол и добави: " Забавихме се, тъй като това не е просто раздалечаване, а то би трябвало да бъде квалифицирано и следено от страна на ОССЕ ".

" Най-после успяхме да накараме Украйна да постави завършек на нарушаванията в зоната на раздалечаването в село Золотое ", съобщи външният министър на непризнатата Луганска национална република (ЛНР) Владислав Дайнего. И представителят на ЛНР в Тристранната контактна група Родион Мирошник удостовери, че процесът е почнал.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски съобщи, че срещата на водачите на страните от така наречен Нормандски формат (Украйна, Русия, Франция и Германия), работещи за края на спора в Донбас, ще стане след раздалечаването на силите от три региона, сред които са точно Золоте и Петрово-Красносиля.

Зеленски се надява срещата да може да се състои към края на ноември. Официално жертвите на спора в Донбас, почнал след анексията на Крим от Русия, са над 13 хиляди, съгласно други изчесления може да са и доста повече.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР