Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова страните от Югоизточна Азия

...
Украинският външен министър Дмитро Кулеба призова страните от Югоизточна Азия
Коментари Харесай

Кулеба с пизив да не се допуска Русия да разиграва игри на глада

Украинският външен министър Дмитро Кулеба прикани страните от Югоизточна Азия да подхващат всички вероятни ограничения, с цел да попречат на Русия да разиграва " игри на глада " с украинската договорка за експорт на зърно, чиито период може да изтече идната седмица, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 8130
Споразумението разрешава износа на храни и торове от няколко украински пристанища на Черно море. То бе подписано на 22 юли с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция и срокът му може да изтече на 19 ноември, в случай че Москва или Киев възрази против неговото удължение. 

Кулеба съобщи по време на брифинг в коридорите на срещата на върха на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Камбоджа, че не е задоволително Русия просто да остане страна по договорката, а би трябвало да се подхващат ограничения, с цел да се подсигурява, че инспекторите няма да забавят пратките съзнателно и че няма да се оказва напън, който да води до повишение световните цени на храните. 

" Призовавам всички страни членки на АСЕАН да създадат всичко допустимо, с цел да се попречи на Русия да разиграва игри на глада със света ", сподели украинският външен министър.

По данни на Организация на обединените нации след подписването на съглашението сред Москва и Киев от Украйна са били изнесени повече от 10 милиона тона зърно и други храни. Международната организация предизвести, че поради дейностите на Русия международната продоволствена рецесия става все по-тежка и милиони хора са застрашени от апетит. 

Украйна за първи път взе участие в срещата на върха на АСЕАН. Във форума вземат участие и водачите на Съединени американски щати, Южна Корея и Австралия, както и съветският външен министър.  

Кулеба съобщи, че Лавров не е изискал да се срещне с него. " Няма нито една индикация, че Русия има откровеното предпочитание за договаряния ", добави той.

Украинският външен министър съобщи, че е разискал с водачите от Югоизточна Азия въпроса по какъв начин биха могли да поддържат Киев. Позицията им на неутралитет и отводът им да осъдят Русия не е в техен интерес, предизвести Кулеба. " Най-лошото, което една страна може да направи, е да не направи нищо ", изясни той. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР