Украинският президент Володимир Зеленски заяви в сряда, че Русия умишлено

...
Украинският президент Володимир Зеленски заяви в сряда, че Русия умишлено
Коментари Харесай

Зеленски нареди засилване на отбраната в Одеска област: Руснаците удрят портовете за износ на зърно

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в сряда, че Русия съзнателно е нанесла удари по инфраструктура в Одеса, обвързвана със " зърнената договорка “ в Черно море, след решението си да се отдръпна от самодейността в понеделник, написа CNN, представена от Агенция " Фокус ".

" Руските терористи съзнателно нанасят удари по инфраструктурата за " зърнената договорка “ и всяка съветска ракета е удар освен против Украйна, само че и против всички в света, които желаят естествен и безвреден живот “, написа Зеленски в Telegram.

" Военните бяха инструктирани да засилят отбраната на хората и пристанищната инфраструктура, а външното министерство беше инструктирано да ускори контактите с сътрудниците, с цел да усили натиска върху терористичната страна и да продължи естествения експорт на украинско зърно “.

Това идва, откакто началникът на кабинета на Зеленски съобщи, че втората нощ на офанзиви на Русия против Одеса демонстрира, че Москва се нуждае от " апетит и проблеми в страните от Глобалния юг “.

" Те желаят да основат бежанска рецесия за Запада. Прави се всичко, с цел да се отслабят съдружниците и да се намеси политически във вътрешните работи на тези страни: “, означи Андрий Йермак.

Военновъздушните сили на Украйна оповестиха, че за втора поредна нощ Русия е бомбардирала Одеса с бараж от крилати ракети и ударни безпилотни самолети Shahed.

През нощта на 19 юли Русия е нанесла удари с ракети и дронове по терминали за зърно в украинските пристанища Одеса и Черноморск, вследствие на което е била развалена инфраструктурата на търговците.

Това заяви вицепремиерът по възобновяване - министър на развиването на общностите, териториите и инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков, представен от " Украинская истина “.

" Русия продължава да тероризира света даже след напускането на Зърнената самодейност. Атакувани са зърнени терминали и пристанищна инфраструктура в пристанищата на Одеса и Черноморск “, написа министърът.

Кубраков посочи, че е потърпевша зърнената инфраструктура на интернационалните и украински търговци и превозвачи, като Kernel, Viterra, CMA CGM Group. Също по този начин предната вечер пристанищната инфраструктура, участваща в работата на зърнения кулоар, беше атакувана и бяха развалени резервоарите и кейовете на пристанището в Одеса.

" Атаката против зърнените терминали е акт на експанзия против света. Целта на съветските терористи е да унищожат всевъзможни пътища за доставка на зърно за международните пазари. Терористична страна е във война освен с Украйна, само че и с популацията на Африка и Азия, за които това зърно е въпрос на оцеляване. Зърното и пристанищната инфраструктура би трябвало да бъдат предпазени от света. Това е гаранция на първо място за продоволствената сигурност на света “, заключи той.

В хода на съветска нощна офанзива в Одеска област бяха нанесени ракетни удари на територията на пристанището на Одеса, както и това на Черноморск.

Ударите може да са свързани с излизането на Русия от " зърнената договорка “ с Украйна, Турция и Организация на обединените нации, съгласно която се осигуряваше кулоар за експорт на украински хранителни артикули през Черно море. В Киев оповестиха, че сондират разновидности за смяна на маршрута на зърното през териториалните води на България и Румъния, само че тези проекти могат да бъдат осуетени, в случай че руснаците съумеят да унищожат пристанищната инфраструктура на украинските черноморски портове.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР